Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Lézerhárfáért (is) menjen a könyvtárba!

A lézerhárfa a mai napig különleges és hihetetlenül látványos hangszer, már `77-ben használták, és Jean-Michel Jarre francia zeneszerző tette népszerűvé - mondja a Székelyudvarhelyi Városi Könyvtár igazgatója. Ez a hangszer lézersugarakat bocsát ki, amelyeket ha megszakítunk, az eszköz érzékeli, és hangokat ad ki. Persze, különbözik a klasszikus hárfától, hiszen ez számítógép-vezérelt, tehát be lehet állítani, hogy milyen hangot adjon ki, így például kutyaugatást is tud. "A lábító segítségével az oktávokat jobbra-balra lehet majd mozgatni, így hiába, hogy csak kilenc lézerszál van, egy teljes zongora áll a rendelkezésünkre, nyolc oktávval" - magyarázza.
A lézerhárfa mellett még további kilenc különleges hangszert lehet majd kipróbálni a könyvtárban, többek közt a világ egyik legelső elektronikus hangszerét, a teremint, amit pusztán gesztusokkal lehet megszólaltatni anélkül, hogy magát a hangszert megérintenénk.
Ezeket a hangszereket a tengerentúlról, Ázsiából, Nagy-Britanniából rendelte a könyvtár, de akad olyan is, ami csak márciusban fog megjelenni, ám az intézmény már feliratkozott rá, csak annyit tudtunk meg róla egyelőre, hogy "egy egészen friss, különleges kis huncutságról lesz szó".

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról