Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Listázza a könyvbetiltási listákat a könyvtári egyesület is

Az ALA "kihívást jelentő könyvek" (magyarul inkább betiltott könyvek) listáján szereplő leggyakrabban kifogásolt könyvek között kortárs szerzők művei és klasszikusok egyaránt találhatóak. Az okok között leggyakrabban LMBTQI+ tartalom, a célcsoportnak nem megfelelő olvasmány, politikai és vallási okok, obszcén nyelvhasználat és a nemiség vagy erőszak ábrázolása szerepel link

Érdekes böngésznivaló az évtizedekre lebontott tiltó lista is, amely a világirodalom számos klasszikusát is tartalmazza link . De létezik kifejezetten feketelistás klasszikusokat felsoroló gyűjtemény, kiegészítve a kifogásolás részleteivel (hely és idő, többszörösen is) link .

A PEN America új Iskolai könyvcenzúra indexe a 2022/2023-as tanévben 33 USA-beli államból jegyez bejelentést, Floridával az élen. Az adatbázisban a szerző és cím mellett olyan adatok is találhatóak, mint a kifogásolás eredete (pl. formális panasz, törvényhozás, vezetőség) és státusz (pl. könyvtárban és tanteremben nem használható) link .

Régebbi hírforrás(ok): A cenzúra akkor érvényesül, ha senki nem beszél róla - az Amerikai Könyvtár Szövetség a Betiltott könyvek hetén link
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról