Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Ma már nemcsak a tartalom fontos, hanem az is, hogy a könyv milyen állapotban van

Olvasói preferenciák: kortárs szerzők új könyveit keresték leginkább 2014-ben
A kortárs szerzők új könyvei 'hódítottak' tavaly a csíkszeredai Kájoni János Megyei Könyvtár olvasótáborában. A magyar klasszikusokat elsősorban háziolvasmányként keresték a diákok, ők ma már inkább a fantasy-irodalom kedvelői -- Péter Katalin, a könyvtár felnőtt részlegének munkatársa a Székelyhon.ro portál újságírójának beszélt arról, hogy tavaly milyen könyveket kerestek leginkább a könyvtár olvasói.
'Az emberek keresik a klasszikusokat is, ha valaki tudja, mit szeretne elolvasni, számára nem baj, ha egy könyv régi, de amennyiben nincs konkrét elképzelése, akkor a szép, új könyveket, a kortárs szerzőket vagy az újonnan kiadott klasszikus irodalmat választja. Olyan könyvek mellett döntenek, amelyek jól néznek ki, élmény megfogni, forgatni, olvasni. Az olvasók számára ma már nemcsak a tartalom fontos, hanem az is, hogy a könyv milyen állapotban van.'
'Tavaly nagyon keresték például E. L. James a Szürke ötven árnyalata című könyvét vagy Kenn Follettnek A titánok bukása, illetve a Megfagyott világ című regényeit, amelyek az Évszázad-trilógia első két kötetei. A fiatalok körében keresett volt Susanne Collinstól Az Éhezők viadala, valamint George R. R. Martinnak a Trónok harca című könyve. Ebben a korosztályban nagyon népszerű volt még a Vörös pöttyös könyvek sorozat.'
'A kortárs szerzők közül Elena Ferrante és Niccoló Ammaniti könyvei majdnem állandó jelleggel ki vannak kölcsönözve, sokan keresik Linn Ulmann regényeit, a magyar szerzők közül pedig népszerű például Bartis Attila és Dragomán György, de sokan keresik Krasznahorkai László műveit is.'
A korábbi esztendőkben népszerű Paolo Coelhót például még mindig olvassák, de már nem olyan sokan. ?Vannak, akik most fedezik fel.? Még mindig sokan keresik Szabó Magda vagy Polcz Alaine könyveit, Nádas Péter, illetve Esterházy Péter köteteit. Jókai, Mikszáth, Móricz, Kosztolányi regényeit is keresik, de ezeket elsősorban házi olvasmányként olvassák a diákok.
'A statisztika azt mutatja, hogy amióta ide költöztünk, az olvasók és a napi kölcsönzések száma is megnőtt, igaz, napi 12 órát vagyunk nyitva. A fiatalok, a gyerekek már másként olvasnak, mint mi, és másat, de személyes tapasztalatból mondom, hogy szeretik a könyveket, járnak könyvtárba és olvasnak' ? hangsúlyozta Péter Katalin. (via ReMeK-e-Hírlevél)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról