Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Magyar Könyvtárosok Egyesülete -- megszervezte ünnepét

Az ünnepen ünnepelni szoktak, ezért döntően ilyen tartalmú előadások hangzottak el november 25-én a Parlament konferenciatermében. A szakmai szervezetről tárgyszerű bemutatás, szakmai helyzetfelmérés még várat magára. Ezért a jelenlévőknek előadásrészletek, és következtetések maradtak a továbbgondolásra. Néhány ilyen önkényesen válogatva: Adat hiányában matematikai nyitott mondat maradt: ha az EU átlag-GDP-jének 1%-át költi könyvtárakra, mellyel a lakosság 75%-át tudja a könyvtárhasználók között, akkor a hazai könyvtárak mennyi GDP-ből 'állítják elő' a szakértői kimutatás szerint 13%, a minisztériumi kimutatás szerint 32%-nyi könyvtárhasználót? Vagy: a könyvtárosok progresszivitását bizonyíthatjuk azzal, hogy már 1975-ben is a maihoz kísértetiesen hasonló feladatokat és problémákat fogalmaztak meg. (Persze, ünneprontás lett volna a probléma-megoldási képesség hiányára következtetni ugyanebből.) Ezek után azonban már kevésbé hatott heroikusnak 'a szakma amit tehetett, azt megtette' elnöki summázat. Ramháb Mária a közkönyvtárak más szervezetekkel való információs együttműködéseket nevezte célnak, Ambrus János pedig szorgalmazta, hogy a könyvtárakkal kapcsolatos törvény-előkészítés emelkedjen professzionális szintre. Még kisméretű pengeváltásra is sor került a FSZEK és a budapesti egyetemi könyvtárak képviselői között a hallgatók ellátása kapcsán. A vállalati könyvtárosok képviselete hiányzott... Jó volt viszont hallani, hogy a Magyar Elektronikus Könyvtár -- immár hivatalosan is -- kísérletezik (ti. a technológiai és jogi környezet változása miatt új utakon jár). Csak kívánni lehet, hogy ez több más szakmai megmozdulásról is be merjük ezt vallani, sőt, előbb--utóbb majd szorgalmazni is. Külföldi előadók folyosói beszélgetés alkalmával egyetértettek abban, hogy hasonló problémákkal küzdenek ők is, bár a problémák interpretálása és a kezelés gyakran eltérő. A szlovén COBIS könyvtári rendszer a könyvtáraké; az individualizmus és alacsony hatalmi távolság kultúrájára épít; a könyvtárak többsége azt használja, és egyéni belátása szerint válik aktív adatszolgáltató vagy passzív adatlehívó taggá. Az MKE helyzetének, tevékenységének számbavétele tehát részben történt meg. Talán majd egy következő alkalommal.

Régebbi hírforrás(ok): MG
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról