Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 


Mai népviseletek gyűjteménye - identitás és különbözőség

Szóltunk már a Székelyudvarhelyi Városi Könyvtár dekorált sajtótörténeti folyósójáról link . Egy másik folyosója - modern Biblia pauperumként - a nemzeti identitás felől közelít. Elkerülve a sablonosságot és a régmúltba révedést, olyan fényképek láthatók itt, amelyek főként az erdélyi (de vannak a Kárpát-medence más vidékeiről is) és nagytöbbségben a magyar (de vannak a földrajzi / történelmi régióban élő más nemzetek képviselői is) népviseleteket mutatják be. A téma néprajzi vonatkozású, de elég sok esetben eltekint egy adott kistáj szigorúan vett népviseleti elemeitől, inkább a mai állapotot, a ma viselt öltözetet rögzíti.

Ugyanezen a folyosón a néprajzi tájegységek is láthatók a történelmi Magyarország térképén.
A folyosószakasz szorosan kapcsolódik az írott helytörténeti és néprajzi kiadványokhoz, hisz az azokban foglaltakat megjeleníti, érthetővé teszi. Lévén a modellek a környéken élő személyek, ezért sok esetben a nézők szemében személyessé is válnak a képek. A gyűjtemény szerencsésen kapcsolja össze és egészíti ki a néprajzi vonatkozású könyveinket a "való világgal".
A kivitelezés és az ötlet Dávid Botond helyi fotóművésztől származik, aki kérésünkre válogatta ki egy többezres gyűjteményből az itt megjelenő 420 fényképet, ami kb. 250 népviseletet jelent. (Szőcs Endre)
A vonatkozó fényképeket ld.: link

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról