Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Már a görögök is: klasszicizmustól a modernig - könyvtárlátogatások az IFLA apropójából

Az IFLA-kongresszuson részt vett KSH Könyvtári munkatársak a rendezvények mellett athéni könyvtárakat is látogattak. Sőt! Tapasztalataikról kurrens tájékoztatást - vö.: könyvtárosi alapkészség - is nyújtottak. A Facebook Könyvtáros csoportjában megjelent posztok a görög könyvtárügy korszakváltásáról vitték az érdeklődőt: a (neo)klasszikus-klasszicista könyvtár- és művelődésfelfogástól a mai igényekre válaszoló többfunkciós agóráig. Jó példa a nálunk is kívánatos paradigmaváltásra. (MG)
- A modern kor Athéni Akadémiáját és utóbb Joánisz Szikutrisz klasszika-filológusról elnevezett könyvtárát 1926-ban alapították. Neoklasszikus épülete a dán születésű Theophilus Hansen (1813-1891) tervei alapján készült. A könyvtár link elsősorban az akadémiai kutatók szolgálatára hivatott, de a nagyközönség előtt is nyitva áll. Fő szakirodalmi tevékenysége a XX. századi görög irodalom bibliográfiájának összeállítása. (Ld. még:
link )
A modern kor Athéni Akadémiáját és utóbb Joánisz Szikutrisz klasszika-filológusról elnevezett könyvtárát 1926-ban alapították. Neoklasszikus épülete a dán születésű Theophilus Hansen (1813-1891) tervei alapján készült. A könyvtár elsősorban az akadémiai kutatók szolgálatára hivatott, de a nagyközönség előtt is nyitva áll. Fő szakirodalmi tevékenysége a XX. századi görög irodalom bibliográfiájának összeállítása.

Stavros Niarchos Foundation Cultural Center (vö.: link ) Athén legújabb világraszóló nevezetessége a kulturális, oktatási és rekreációs célokat szolgáló Sztavrosz Niarkhosz Alapítvány Kulturális Központ. A görög főváros Fáliro nevű tengerparti kerületében elterülő komplexum a nemzeti opera, a nemzeti könyvtár és egy huszonegy hektáros park otthona. Tervezője a Pritzker-díjas Renzo Piano (1937), akinek korábbi kulturális vonatkozású projektjei közül a párizsi Georges Pompidou Központ a legismertebb, s akit 2008-ban választott ki a feladatra a hajdani hajómágnás nevét viselő alapítvány. Az építési munkálatok 2012 és 2016 között, magánfinanszírozásban zajlottak, a görög állam 2017-ben vette át és bocsátotta a közönség használatába a központot.
Az 1829-ben alapított nemzeti könyvtár régi, Theophilus Hansen épülete továbbra is üzemel, de szerepe jelentősen csökkent az új, 22 ezer négyzetméteres, minden korszerű technológiával felszerelt épület megnyitásával. A Sztavrosz Niarkhoszban kényelmes olvasói terek, kiállítóhelyiségek, számítógépes, tanuló- és alkotószobák állnak a felhasználók rendelkezésére. Újdonság, hogy saját részleget alakítottak ki a gyerekek és a tinédzserek számára. (Rózsa Dávid)
A vonatkozó fotókból válogatás: link .

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról