Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 


Már nem olvasnak a romániaiak? - Több ezer könyvtárat zártak be az elmúlt években

Az elmúlt 32 évben, azaz 1990-től napjainkig összesen 8207 könyvtárat zártak be Romániában, évente akár több száz intézményt. Az 1995-ös és 1996-os évek kivételnek számítanak, akkor 277 új könyvtárat hoztak létre az országban. Emellett elengedhetetlen megemlíteni azt is, hogy az olvasók száma csaknem 4 millióval csökkent az elmúlt 25 évben - írja a Digi24.
Az Országos Statisztikai Intézet (INS) legfrissebb adatai szerint jelenleg 8458 országos, egyetemi, iskolai, állami vagy magánkönyvtár működik, míg 1990-ben ez a szám 16 665 volt. Az INS adatai rámutatnak, hogy napjainkban csupán 2,1 millióan kölcsönöznek ki könyveket legalább évente egyszer.

A statisztikai intézet adataiból az is kiderül, hogy a könyvtárlátogatók száma évről évre több százezer személlyel csökken. Ez azt jelenti, hogy 1999-ben 6,1 millióra tették az aktív olvasók számát, míg 2019-re ez a szám 3,1 millióra, majd 2020-ban 2,5 millióra csökkent. 2021-ben újabb 400 ezer emberrel kevesebbet számoltak. Minden oktatási intézménynek szüksége lenne könyvtárra - Cornelia Popa Stavri, a Tanügyi Szabad Szakszervezetek Szövetségének főtitkára Digi24-nek elmondta, utoljára 2000 előtt különítettek el pénzt arra, hogy az iskolák könyveket vásárolhassanak a könyvtárakba. "Romániában minden oktatási intézménynek rendelkeznie kell könyvtárral, valamint egy könyvtárossal is, csakhogy a már meglévő iskolai könyvtárakban 2000 óta nem frissítették a könyvállományokat" - magyarázta.

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról