Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Meddig lehet túlélő a könyvtár? -- vegyes stratégiai észrevételek a Networkshopon 1.

A Networkshopon beszélgetés zajlott a könyvtárak jövőjéről. Az esemény videón is követhető volt. Az alábbiakban a szinkron készült Twitter-üzenetekből bontjuk ki az elhangzottakat, több részletben.
- Kiály Péter (kíjnót szpíker): idehaza nagy előnyünk van az innovációban, hiszen látjuk, hogy mi megy Nyugaton. -- Más kérdés, hogy képesek vagyunk-e az előny kihasználására.
- A hazai könyvtárak lehetősége, hogy a közfunkciók visszaszorulása közepette a könyvtár legyen az egyik civilizatorikus 'eszköz'. Ám eközben sorolni tudnánk a hazai könyvtárak pazarlásait: párhuzamosan feladatú könyvtárak nem működnek együtt, munkatársak betartanak egymásnak.
- Vannak könyvtárak, melyek figyelnek a használókra. Akár olyanok is, melyekben nincsenek könyvek. Pl. az Észak-Karolinai Egyetem könyvtárában nincs semmi; a felhasználók fogják eldönteni, mire is lesz szükségük.
- Úgy tűnik, az interdiszciplináris könyvtári megközelítések kezdenek elterjedni: valamely, a helyi közösség számára fontos terület felé nyúlnak ki. Például zöldségrendelés lehetősége (szegényebb negyedben), de lehet benne olvasástanítás, s lehet a zöld gondolatok terjesztője is stb.
- Kokas Károly szerint gonosz az a jövőkép, mely szerint a hagyományos könyvtári támogató funkciókat -- adatbázisépítés, dokumentumfeltárás stb. -- megcsinálják mások a könyvtár helyett.
- Sennyey Pongrácz (USA): az információs világot el kell hagynunk, hogy megmaradhassunk, mi, könyvtárosok.

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról