Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Meddig lehet túlélő a könyvtár? 2. -- elektronikus katalógust használni néha olyan, mint exkavátort kezelni...

A Networkshopon beszélgetés zajlott a könyvtárak jövőjéről. Az esemény videón is követhető volt. Az alábbiakban a szinkron készült Twitter-üzenetekből bontjuk ki az elhangzottakat, több részletben.
- Ungváry Rudolf: Észak--Kelet-Magyarországon megérkezik a kistelepülésre a könyvtárbusz. A könyvtárosokkal beszélgetni akarnának a helyiek, ám a könyvtáros munkaidejében nincs ez benne. Így csökevényes marad a használó--könyvtáros interakció.
További gond, hogy a könyvtári világból évtizedeken keresztül nem érkezik kellő minőségű információ a szoftverfejlesztőkhöz. Ezért elektronikus katalógust használni néha olyan, mint exkavátort kezelni...
Ungváry javaslata szerint a közigazgatási, irattári adatbázisokkal is van együttműködési lehetőség -- nagy pénzek ott vannak (példája: Paksi Atomerőmű és a MARK)
- Drótos László: a jövőképet megosztandó elektronikus felületet javasol. -- MG Twitter-kommentje: OK, de akkor mi a túróba tartjuk a könyvtári vezetőket? A stratégiai információ gyűjtése és kommunikálása vastagon menedzser-funkció (lenne)...
A frissen kitüntetett szerint a digitális világ nem fenyegeti a könyvtárat; végtelen a lehetőség az információz özönben a 'rendcsinálásra' -- Más kérdés, hogy a nagy dobásokat saját pályán sem a könyvtárosok teszik meg.
- Puskás Norbert: saját tapasztalata példaként: magyar nyelvű munkaerő-hirdetésére Londonból kapott angol választ, az illető adatbázisából már a beszélgetés közben ajánlott munkatársakat a Föld több pontjáról, és kapcsolt is közülük -- az időeltolódás miatt -- csak néhányat. A magyar olvasó potenciális piac -- külföldről is. Az e-könyv-kiadók rövidesen belépnek a könyvtárak piacára; és könnyen lesöprik a könyvtárakat. Ahogy a külföldi könyvtárak is konkurensei lesznek a magyaroknak. Elmondása szerint reális, hogy a kolozsvári Egyetemi Könyvtár magyar könyvtárak helyett szolgáltasson Magyarországon.
- Kokas Károly szerint nincs sok újdonság az előtte szóló felvetésében.
- Takács Dániel: a könyvkiadók erősen tartanak a könyvtárban lévő tudásbázistól. Ugyanakkor gátló tényező a szakmai lassúság: ki keres a NAVA-n, ha ott van YouTube-on!? Németh Márton hozzáfűzi: pillanatnyilag el sem éri a NAVA-t. Dani központi rendszert képzel a minőségbiztosítás céljára. Szerinte is van helyük a könyvtáraknak a tartalom-piacon. GM Twitter-kommentje: kellő menedzsment-tudás hiányában már elkéstünk; lehetőség van viszont az együttműködésre. (összeáll.: MG)
-- További beszámoló: ld.: K2 műhely

Régebbi hírforrás(ok): Meddig lehet túlélő a könyvtár? -- vegyes stratégiai észrevételek a Networkshopon 1. link
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról