Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Médiafogyasztási szokások: az internet megelőzte az újságot

A Freeserve internetszolgáltató számára készült, a média-felhasználásról szóló legújabb felmérés szerint a televízió és a rádió mögött ma már az internet számít a harmadik számú hírforrásnak és szórakoztató médiumnak, megelőzve a nyomtatott sajtótermékeket. A jelenség valamennyi (!) demográfiai csoport esetében megfigyelhető. Pl. a szebbik nem képviselői jelenleg ötször annyi időt töltenek el internetezéssel, mint magazinok olvasásával. Mindez azt jelzi, milyen jelentős szereplővé lépett elő az internet. A lapkiadók szempontjából a legnagyobb aggodalomra az adhat okot, hogy a hirdetők által a legjobban kedvelt célközönség, a 16-34 éves korcsoport tagjai mintegy 15-ször annyi időt töltenek el a hálózaton, mint újsággal a kézben.

-- A könyvtárak kirakják polcaikra a nyomtatott folyóirataikat. Jobb esetben nem a különálló folyóirat-polcokra, hanem a "szakhoz", azaz a képzőművészetieket a művészeti könyvespolcokra vagy mellé, a turisztikaiakat pedig a földrajzhoz. Kérdés lehet, hogy a gyűjtőkörbe tartozó elektronikus folyóiratokat, hírleveleket gyűjti-e a könyvtár és hogy miképpen hívja fel rájuk a figyelmet. A hagyományos berendezésű könyvtárakban az elektronikus források (számítógépek) a különálló infotéka helyiségében kaptak helyet. A nyolcvanas évek végétől az elektronikus munkaállomások helye is a szakoknál van, azaz az olvasó egy helyen keresheti pl. az állattenyésztéssel kapcsolatos folyóiratokat, könyveket, elektronikus forrásokat, legyenek azok bármilyen nyelven. Ha a könyvtár figyelembe veszi a használói igények változását, az elektronikus folyóiratok kínálatának kérdéseiben választ kell találnia -- a közkönyvtárakban is. Vajon a könyvtár feltünteti-e pl. folyóirat-jegyzékében a virtuálisan hozzáférhetőeket is? (MG)

Hírforrás: link Infinit Hírlevél 164.szám 2002. augusztus 8.
2002. augusztus 14.  •  Továbbküldöm a hírt
Link e hírhez:
http://www.kithirlevel.hu/index.php?kh=mediafogyasztasi_szokasok_az_internet_megelozte_az_ujsagot
Régebbi hírforrás(ok): link Infinit Hírlevél 164.szám 2002. augusztus 8.
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról