Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Megállt a könyvtárhasználók számának csökkenése - nemzetközi jelek

A holland adatok szerint kb. 5 éve megállt a könyvtárlátogatások számának esése. Eközben a kölcsönzések száma tovább esik, ahogyan Magyarországon link és több más országban is hasonló folyamatok tűnnek elő. Mark Deckers könyvtári szakértő egy apróbb forradalomra hívja fel a figyelmet... (MG)

- Miközben a kölcsönzések 7%-kal csökkentek az elmúlt évben, a látogatók száma 6%-kal növekedett. Ha feltételezzük, hogy akik kölcsönöztek, azok általában látogatókat is voltak (kölcsönözni kellett a könyvtárban), akkor a látogatók száma nem növekszik ezzel a 6%-kal, ám kompenzálják azt a látogatást is, amely a kölcsönzés 7%-os csökkenéséből származik. Röviden: kisebb forradalom zajlik: a könyvtárak nagyon gyors ütemben haladnak a fejlesztési, oktatási és beszélgetőhelyek irányába.
Az NRC egy cikke link szerint: "Hotspottá válik a könyvtár." Egy pillanatra azt hittem, hogy egy reklámfüzet került a kezembe: oly sok volt benne az elismerés, hogy majd' elpirultam. Úgy fogalmazott: Nem is régen, a digitális technológia megjelenésével a könyvet és ezzel együtt a könyvtárat halottnak nyilvánították. Rigától az Ilinois-i Skokie-ig, Helsinkitől Groningenig, Tilburgtól New York-ig feltalálta magát a könyvtár, és ezzel sikerült új célcsoportokat megnyerni.
Az olyan ikonikus épületek megnyitása, mint Tilburg vagy Groningen, az egész ágazat számára hatalmas lendületet ad. Köszönöm, kedves kollégák. De a kérdés: több-e ez, mint véletlenszerű használószám-emelkedés? Lássuk...
Figyelem: a táblázatnak [ld. link ] két Y tengelye van. A bal oldali Y-tengely jelzi a kölcsönzések számát millióban, a jobb Y-tengely pedig a látogatók számát mutatja millióban.

2005-től kezdve a látogatók száma körülbelül ugyanolyan ütemben csökkent, mint a kölcsönzések száma. A fogyatkozó kölcsönzés kevesebb látogatót jelentett.
A látogatók száma 2015-ben ért mélypontot, 55 millióval. Ezután számuk néhány éven belül 62 millióra nőtt - miközben a kölcsönzés tovább csökkent.
Egyre több ember nem kölcsönözni jön a könyvtárba. Amely tanulási, találkozási, tanfolyam-részvételi, konzultációs órákkal vagy filmnézéssel, a saját véleményétől eltérő gondolkodású emberekkel való találkozás helye.
A könyvtárak egyre inkább többfunkciós intézménnyé válnak: a kibővített könyvtár együttműködik filmklubbal, vendéglátóhellyel, levéltárral, a zeneiskolával, a színházzal, a szociális intézménnyel, ifjúsági szolgáltatóval, a könyvesbolttal és a másokkal. Ez az együttműködés több látogatót és hosszabb látogatási időt is hoz. Egyébként egyre nehezebb pontosan megmondani, hány használó jön be. De a szolgáltatáskombináció - sikertényező.
A grafikon vidámmá tesz: a könyvtár mindent megtett, hogy újrafeltalálja magát. És sikerült ez? Igen, vagy legalábbis meglátjuk. Persze legyünk őszinték: a kölcsönzés 62 milliója messze van a 2005-ös 86 milliótól.

A kollekciótól a konnekcióig (kapcsolatépítésig) és a konnekciótól a kollekcióig. Ez azt jelenti, hogy a könyvtárak leépíthetik a gyűjteményeket? Nos, nem hiszem. Ugyanis az emberek szerint a könyvtár kellemességét részben a gyűjteményéknek köszönheti. A gyűjtemény szép, bár drága háttér. Úgy tűnik, a könyvtárban található funkciók kombinációja teszi vonzóvá a könyvtárat. Munkahelyek, kávézó, mozi, műhely és gyűjtemény. Megvan benne sok minden; irodalmi nyelvtől a digitális nyelvig és a digitális nyelvtől a műszaki nyelvig. - Ez egyelőre kicsi és törékeny csoda. De a jövő határozottan megkezdődött! (ref.: MG)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról