Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 


Megengedhet-e magának pszichológiai trükköket a könyvtár? - 3. Könyvtári lehetőségeink

Két hete "bökdösés" kapcsán bemutattunk link egy kisebb dark pattern (sötét minta) arzenált, majd az etikai szempontokra link tértünk ki . Kérdésünk: mely módszereket alkalmazhatja a könyvtár?

Van, ahol az állam is aktívan fellép az etikus marketing mellett. Adatvédelemi szempontot szem előtt tartva pl. Kalifornia állam megtiltotta a dark pattern-használatot, pl.:
- nem lehet dupla negatív módon fogalmazni ( pl.: "nem engedem, hogy nem használhatja fel")
- nem lehet végigolvastatni az ügyféllel a meg nem rendelés negatív hatásait.
A könyvtárra ez a beszédmód nem jellemző, viszont sajnos gyakran fogalmazunk túl bonyolultan egyszerűbb felhasználók számára. (Bár korántsem annyira, mint pl. az energiaszolgáltatók kommunikációja.)
- A könyvtárban lassan egyre többen megértik: a nagyobb választék nem feltétlenül jobb; ld.: választási túlterhelés link . E belátás felhasználásra tehát legális marketing-lehetőség a könyvtárban is
- A social proof azt jelenti: másoljuk a többieket. A könyvtárat érintő jelentéség pl.: szívesebben olvassuk azokat a könyveket, amelyeket mások is. Szemben a régóta porosodókkal. A sikerlisták (legyenek csak adott témára fókuszálók) tehát növelik a forgalmat.
- Élhetünk a tárgyszerű fogalmazás eszközeivel is. Jelenleg túl gyakran fogalmaznak a könyvtárosok homályosan. Ami feltehetően a mért, objektív adatok tudatos vagy nemtörődöm hiányra vezethető vissza. A könyvtárban is veszély ugyanis: a szubjektíven megfogalmazott üzenet nagyobb stresszt okoz a könyvtárhasználóban is.
- A könyvtárban is jó, ha nem sürgetjük a használót. Minél nagyobb ugyanis a stressz, annál nagyobb a sietség. Ami viszont hosszabb távon ellenérzést alakít ki a könyvtárral kapcsolatban is.
- Nem ütköznek etikai korlátokba a mikrodöntések. Amikor egy könyvtári honlapon a piros szöveg hagyományosan figyelemfelhívás; a zöld pedig megnyugtató - a könyvtár szándékai szerint. (MG, "A felhasználók nyomasztása nem éri meg a cégeknek - akkor miért próbálkoznak vele mégis?" c. podcast alapján)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról