Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Megfeleződött a közkönyvtár-használat a vírus hatására

Az elmúlt két koronavírusos évben 60 millióval kevesebb lett a könyvtárlátogatás, 150 ezerrel kevesebb gyerek lett könyvtártag, 175 ezerrel kevesebb könyvtári tevékenységet szerveztek és 30 millióval kevesebb könyvtári könyvet olvastak. 2022 tragédia a könyvtárak történetének leghosszabb bezárása miatt. Ráadásul ez a második ilyen év. És bár a könyvtárak nélkülözhetetlenek voltak a koronaválság idején, minden bizonnyal sok a tennivaló. És vannak reménysugarak is! De most kapaszkodjon meg! - ajánlja blogjában Mark Deckers, holland könyvtári tanácsadó.

Míg 2019-ben több mint 60 millió látogatója volt a holland könyvtáraknak, a 2021-es második koronaévben ennek már csak a fele, egészen pontosan 31,3 millió maradt. A könyvtárak közel öt hónapig voltak zárva, és az emberek néha még ezután is óvatosak voltak. De ettől nem kevésbé kemény és könyörtelen a gyomros. Az elmúlt két évben tehát a könyvtárak összesen mintegy 60 millió látogatást veszítettek. Ez Hollandiában fejenként átlagosan négy látogatást jelent. Gyanítom, hogy a 2022-es látogatók száma biztosan nem áll vissza a 2019-es szintre - írja.

A Deckers-feldolgozta adatok továbbá: 2019 és 2021 között
- 40%-kal csökkent a könyvtári rendezvények száma
- 36%-kal csökkent a kölcsönzések száma [Hollandia könyvtáraiban az e-könyvek kölcsönzése is benne van e számban - MG]
- 2,3 helyett csak 2,15 millió gyerek lett könyvtári tag, azaz 150 000 a veszteség a jövő könyvtárhasználóiból
- növekedett a fiatalabbak és az önkéntesek könyvtári alkalmazottak száma; az összlétszám 4251-ről 4449-re emelkedett [Hollandia lakosainak száma: 17,3 millió - MG]
- a közkönyvtárak összköltségvetése továbbra is stabil, enyhén növekszik, ám a lakosság növekedése miatt az egy főre jutó költségvetés csökken. (ref.: MG)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról