Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Még hogy csak a könyvtárossal lehet beszélgetni információkeresés közben...

Az alábbi Chome-bővítmény lehetővé teszi, hogy ha böngészés közben eszünkbe jut valami, akkor érdeklődjünk róla valakitől (valamitől), amelynek igen szerteágazó a tudása: a mesterséges intelligenciától.

A kifejezetten arra hivatott weboldalakon egy ideje már próbálgathatjuk a mesterséges intelligenciát (feltéve, hogy odaférünk hozzá), azonban a Merlin nevű Chrome-bővítmény ennél jóval közelebb hozza az MI-t. Szinte bármelyik (de nem mindegyik) weboldalt meglátogatva ugyanis egyetlen kattintással behívhatjuk a ChatGPT-t, pontosabban Merlint, a GPT-alapú chatbotot, amelynek azután kérdéseket tehetünk fel (akár az oldalon látottakkal kapcsolatban), vagy csak úgy elbeszélgethetünk vele. Merlin olyan műveleteket is végezhet, mint a keresési eredmények összefoglalóinak generálása, YouTube-videók átírása, írások készítése, sőt válaszok generálása a GPT-4 modell segítségével, amely jelenleg csak a ChatGPT Plus és a Bing AI chatbot felhasználói számára érhető el.

Ha ki szeretné próbálni Merlint, le kell töltenie a Chrome-bővítményt innen. A modul csak Chromium-alapú böngészőkkel működik (pl. Chrome, Vivaldi, Opera), viszont hiába Chromium-alapú a Microsoft Edge, azzal nem használható.

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról