Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 


Megkérdeztük: A minőségirányítási szemlélet elterjedtsége a hazai könyvtárakban - minőségügyi trollkodás?

Rendkívüli, egyben tanúságos eset történt a legutóbbi KIT-szavazáson. A Katalisten meghirdetés napján hirtelen 2-ről 75-re emelkedett "A minőségirányítási szemlélet elterjedtsége a hazai könyvtárakban" kérdésre az "átjárja a rendszert"-re leadott szavazatok száma. Ilyen szavazási minta a KIT-szavazások történetében több szempontból (szavazatok száma, időbenisége, eloszlása) is példa nélküli. Meglepne, ha meggyőzhető lenne bárki is arról, hogy a minőségirányítás hívei ne tudatosan, összehangoltan alakították volna szájaízük szerint a szavatokat. Ilyenek lennének a hazai minőségirányítás hívei...?
Megfontolandó, hogy inkább nyíltan lenne érdemes beszélni a helyzetről, adott esetben a problémákról. Pláne, ha tényleg a minőség a szempont. Milyen hiteles lehet eszerint a hazai minőségirányítás?

"A minőségirányítási szemlélet elterjedtsége a hazai könyvtárakban" - a fentiek figyelembe vételével kapott eredmények:
14 - jelképes szintű
81 - átjárja a rendszert
7 - ha számonkérik, alkalmazzuk
4 - olyan természetes, hogy már nem is beszélünk róla.
Mivel a szavazási mintázat időbeni változását az utóbbi 10 évben nyomon követjük, ezért a meglepő eltéréseket lényegében szinkron rögzítjük. A meghirdetés előtti és utáni diagramok itt láthatók: link .
Az eset megítélését olvasóinkra bízzuk. (MG)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról