Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Megkérdeztük: Azért nincs köze a minősített könyvtárak illetve a könyvtárhasználók számának egymáshoz, mert...

A kapott tájékoztató jellegű válaszok megoszlása:
13 - a könyvtárak minősítése egy könyvtári lobbicsoport műve
6 - igenis, van köze
0 - nem a könyvtárak teljesítménye, hanem a vírus az ok
18 - eltér egymástól a minősítési rendszer és a használók minőségfogalma
1 - megírom: kit@gmconsulting.hu
Egy egyetemi főkönyvtáros meglátása: "... a könyvtári minőség és a könyvtárhasználók száma nincs közvetlen ok-okozati kapcsolatban (a minőség és a vevők száma se, ezt tudjuk). A minőséget legjobban a használói elégedettséggel mérhetjük, de a magas elégedettség mellett is fogyhat a használói tábor (tehát egyre kevesebben vannak, de akik maradnak, azok elégedettek). A könyvtárhasználatot egyre inkább kiváltják más könyves/infóforrásos hozzáférési módok, valamint a könyvtári rendezvényeknek is számtalan "helyettesítő termékük" van. Beugrik erről "A nagy likvidátor" c. filmben a címszereplő beszéde, lásd:
link
A könyvtárak talán sosem voltak ennyire korszerűek és tudatosak, mint ma, mégis egyre jobban zsugorodik a használói táboruk. Az alapszolgáltatásuk sarkantyúvá vált egy olyan világban, ahol már nem lóval közlekednek a tömegek. Ezt a legtöbb könyvtár(os) is tudja, próbál más, egyre inkább már nem is az olvasás(kultúrá)hoz, informálódáshoz, tájékozódáshoz kapcsolódó szolgáltatásokkal bevonzani (pl. makerspace), nagyon eltérő sikerességgel.
Természetesen valószínű, hogy a minősítési rendszer és a használók minőségfogalma is eltér - hogyne, hiszen az egyik egy RENDSZER, a másik pedig egy szubjektív ÉRZET vagy KÉPZET. Nem célszerű a kettőt szimplán összevetni, bár a "rendszerérzet" egy szintén izgalmas téma ;-)"

A vonatkozó diagram: link .

Igen súlyos kérdést vet fel a minősítési rendszer és a használók minőségfogalmának eltérése (a válaszadók fele mutatott rá erre). A minőség ugyanis - a 30 éve működő, és a szervezőknek kimondottan jövedelmező hazai minőségirányítási mozgalom alapvetése szerint nagyon helyesen: szembesülés a használói elvárásokkal. Lehet, hogy a hazai minőségirányítási rendszernek már az alapjai is légből kapottak? Máshogyan fogalmazva: kezdetektől nem azt teszik, amit mondanak, és fogadtatták el a szakma többségével?! Így már nem is meglepő, ha többen azt gondolják: "a könyvtárak minősítése egy könyvtári lobbicsoport" (a válaszadók egyharmada).
A kérdés inkább az, hogy van-e a szakmában elég józanság, hogy belássa e zsákutca létét, és reálisabb, széles körben megvitatott alapra helyezze jogos törekvéseit. (MG)

Régebbi hírforrás(ok): Hogyan lehet, hogy egyre több a minősített könyvtár, és egyre kevesebb a könyvtárhasználó?! link
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról