Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Megkérdeztük: Be kell-e zárni nyáron egy időre a könyvtárakat?

A kérdésre kapott tájékoztató jellegű válaszok:
10 - A könyvtárak összehangolhatják, hogy mindig legyen nyitva kellő könyvtári kapacitás
9 - Elég a csökkentett nyitva tartás, ilyenkor úgysincs annyi olvasó
2 - Egyik sem, megírom: kit@gmconsulting.hu
10 - Igen, a könyvtárosoknak is kell pihenni, háttérmunkát végezni
11 - Nincs kevesebb munka, az olvasók után kell mennünk szolgáltatni, strandra, üdülőhelyre stb.

A két szöveges válasz:
1. Benyovszky Pál Márton: NEM zárhatnak be a könyvtárak se nyáron és semmikor sem. Továbbá: a könyvtárak nyitvatartási ideje lehetne hosszabb. Az információra bármikor szükség lehet, ezt nem minden esetben pótolhatja az internet. Amennyiben a könyvtár bezár nyáron, olyan, mintha bezárna a sarki kisbolt, ahová rendeszesen járunk a napi táplálékért. Persze, kicsit túlzás, de a lényeg benne van. A könyvtár szinte sosem zárhat be.
2. Nagypál László: Lehetnek olyan könyvtárhasználók, akiknek tanítási szünetben vagy nyári szabadságolásuk idején jutna több idejük külön kutatómunkát végezni, szakdolgozatot, szakcikket vagy disszertációt írni. A járvány miatti szokásosnál hosszabb évközi zárvatartás idején talán számos olyan feladatot el lehetett végezni, amelyek máskor a nyári zárvatartás idejére maradnak. A könyvtárhasználók, az olvasók és a kutatók érdeke, kívánsága mindig az első helyen kellene, hogy szerepeljen a szempontok között.

Ha az 5, illetve 10 évvel ezelőtti hasonló válaszokat összevetjük, akkor úgy tűnik: növekvőben van a "Elég a csökkentett nyitva tartás, ilyenkor úgysincs annyi olvasó", illetve kb. hasonló arányban csökken a "A könyvtárak összehangolhatják, hogy mindig legyen nyitva kellő könyvtári kapacitás". Ez utóbbi talán meglepő... A diagramot ld.: link (MG) .

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról