Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Megkérdeztük: Jobb lesz-e 2021 a könyvtárak számára, mint 2020 volt?

A tájékoztató jellegű válaszok:
4 - határozottan
2 - talán
6 - ugyanolyan
6 - kicsit rosszabb
13 - sokkal rosszabb.
Beküldött észrevétel: "Talán. Mert ebben az ország és mindannyiunk egészsége számára egyaránt kiszámíthatatlan helyzetben nem lehet tudni. Barabási-Albert László és csapata bizonyára többet tud előrejelezni :-)
A munkám rengeteg, hála:
1. az egyre terjedő kiadói szakmai igénytelenségnek, pontatlanságnak
2. a saját szakmai tévhiteinknek (pl. felduzzadt könyvállományok miatti selejtezések vagy az ötvenes évek mintájára normakényszer - legyen X mennyiségű rendezvény rendszeresen, különben "leírják" az intézményt),
3. a politikai érdekek mentén történő vezetőválasztásoknak
4. a szinte folyamatos jogszabályváltozásoknak (amelyekre még reagálni sem lehet néha, pl. Nagypéntek előtt)
5. az intézményrendszer-változásoknak (megyeszékhelyünk közművelődési rendszerének alapos átszervezése a könyvtárt is erősen érintette - pl. állományok költöztetése),
6. az alacsony bérek miatti pályaelhagyásnak (aki teheti, elmegy tanítani, mert pedagógusként garantáltan többet keres, de olyan férfi könyvtárost is ismerek, akiből tűzoltó vagy határvadász lett, ami még mindig jobb az "afganisztáni bevetésnél", bár most a COVID gyilkol).
Ha nem dobjuk fel a talpunkat a COVID vagy súlyos mellékhatásai miatt, akkor talán, mert számos területen tavaly, a bezárásokig lényegesen javultak a mutatóink az előző évekhez képest - ezt a fellendülést törte ketté a kényszerű bezárás.
Az még jó kérdés, hogy a fentiek mellett hogyan birkózunk meg az informatikai kihívásokkal, tudjuk-e idejében és a saját javunkra fordítani azokat?
Mi lesz az idős és hátrányos helyzetű könyvtárhasználókkal?" - egy városi könyvtár munkatársa.

Úgy tűnik, hogy a regionális könyvtárakról szavazás közben megjelent hír hatására a szavazatok negatívabb értéket kezdtek mutatni. Viszonyításképpen: a fentebb kapott értékek az utóbbi 10 év legrosszabb prognózisát jelentik. Az időszakra vonatkozó diagramot ld.: link . (A trendvonalat így kaptuk: a "határozottan" értékeit 2-vel, a "talán"-t 1-gyel, az "ugyanolyan"-t nem értékeljük, a "kicsit rosszabb" -1-gyel, a "sokkal rosszabb"-at -2-vel szoroztuk.) (MG)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról