Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Megkérdeztük: Milyen képzést javasolsz leginkább könyvtári vezetőknek?

A kapott tájékoztató jellegű válaszok:
9 - Stratégia, tervezés
11 - Mentálhigiénia, empátia
2 - Könyvtári szakismeret
1 - Információ, informatika
2 - Megírom: kit@gmconsulting.hu
9 - Szervezés, irányítás
Ha mindezt összevetjük az 5 évvel ezelőtti hasonló adatokkal, akkor a következő diagramot kapjuk: link . A válaszadási arány miatt nem lehet kikezdhetetlen értékelést adni, de úgy tűnik, hogy az informatikát és a könyvtári szakismereteket kevéssé, a mentálhigiénét (egyre erősebben), a szervezést és tervezést pedig tartósan fontos hiányzó készségnek tartják a válaszadók. Somorjai Noémi alábbi megjegyzésében a teljes kognitív megújulást sürgeti:

"Ha szabad elengedni a fantáziámat a válaszhoz, és kicsit elrugaszkodni a földtől, tisztelettel javasolnám a könyvtári vezetőknek, hogy felejtsenek el mindent, amit eddig tanultak a könyvtárról, szervezésről, vezetésről, és az örök kezdők szemlélete jegyében nézzünk körül a világban, lépjünk ki a könyvtár védett falai közül, - outreach és hasonló kitérőket téve - mérjük fel a világháló, a szuper számítógépek és Big Data elemzőprogramok segítségével, hol van információhiány - esetleg információs vákuum - majd tervezzük újra az információáramlást segítő stratégiát a könyvtár mint háttérintézmény segítségével.
Ne 'könyvtárban' gondolkozzunk, hanem információban és információhiányban, információáramlásban és információáramlás-gátlásban, támogatott és hiányosan támogatott olvasói csoportokban.
Ha ezt megtettük, jelezzük kifelé is, a különböző tudományterületek, kultúra, vallás, egyházak, szociális hálót építő szerveződések felé, hol lehet erősíteni, honnan kérünk adatot, információt, inputot.
Információt szolgáltatni csak abban az esetben lehet, ha az információ rendelkezésre áll. Egyre többször vesszük észre, hogy nyúlnánk az információ után, de csak az üres helyét találjuk...
A szükséges információ megléte, az áramlás akadálytalansága az egész társadalom egészséges működése irányába hat."

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról