Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Megmenthetnek-e bennünket a különbözőség könyvei? (olvasóink szavazatára)

A School Library Journal kutatása szerint a könyvtárosok fontos feladatuknak tartják különböző kultúrák és szempontok megjelenítését. Eddig is fontos volt a megfelelő könyveket a megfelelő közönségnek eljuttatni, de mostanában a különbözőség megjelenítése fontosabbá vált. Egy 2018 áprilisi kutatás szerint a könyvtárosok 81 százaléka nagyon fontosnak tartja gyerekeknek és tizenéveseknek megmutatni a különbözőséget. Például alulreprezentált etnikumokat, fogyatékosságokat, kulturális és vallási háttereket, nemi nonkonformitást, LGBTQIA+ orientációt.
A megkérdezett több mint ezer könyvtár nagyjából fele rendelkezik inkluzív gyűjteményfejlesztési célokkal. A városokban ez 68%-ra emelkedik, a magániskolákban 65%-ra. A legfontosabb viszont az egyéni meggyőződés, 72% diverz gyűjteményt akar létrehozni. Egy brunswicki könyvtáros nyilatkozata szerint saját felelősségének érzi, hogy a gyűjtemény a szűk közössége helyett inkább a világra reflektáljon. A különböző kultúrájú könyvek tanítják a tinédzsereket, empátiát építenek. Ne problémának lássák a különbözőséget, hanem az ország (Amerika) és a közösség erősségének.
A megkérdezett könyvtárosok több mint kétharmada több könyvet vásárolt az utóbbi időben a diverzitásnak megfelelő szereplőkkel. 15% szerint viszont néhány témában nehéz könyveket találni. Főleg például fogyatékkal élőket szerepeltető könyvet. Ugyanígy nehézséget okoz muszlim vagy kelet-ázsiai szereplőkről szóló könyvek beszerzése, pedig az amerikai osztályokban ők is jelen vannak. Másrészt pedig a könyvtárosok olyan könyveket is szeretnének, amelyben a diverz karakterek nem akarnak valami nagy dolgot tanítani, hanem egyszerűen csak élik az életüket, mint ahogy a valóságban a diverz gyerekek. Ők is szeretnék a "tükörképüket" látni a könyvekben. (ref.: Habók Lilla)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról