Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

* * * Megújul a környék, ha könyvtárat telepítesz oda (Hága) - előadás márc. 10-én * * *

Hollandiában előírás volt, hogy minden ember 2 kilométeren belül könyvtárhoz jusson. Igen ám, de így a rendszer túlságosan elaprózódottá vált. 2012-ben, a válság utáni években költségtakarékosságra hivatkozva bezárták Hága Schilderswijk városrészének fiókkönyvtárát. Mint később kiderült: ez nem bizonyult jó döntésnek. A körzet ugyanis halmozottan hátrányos helyzetű emberek lakóhelye, és a leépítés csak rontott a helyzeten. Ezért 2015-ben új koncepció mentén nyitott újra. A fizikai felújítás mellett sokat számított a katalizátorszerep felerősítése (terek tanulásra, nevelésre, eszmecserére, kávézáshoz...)
Az ún. önszerveződő modell alkalmat jelentett arra, hogy a hagyományos könyvtári modell képviselői helyett nem könyvtáros végzettségűek is nagy szerepet kaptak - leginkább a kerület más intézményeivel, szervezeteivel (nyelviskolák, női ill. férfi körök) való közös projektek szervezésében (főzés, közös étkezés, vitacsoportok, vlogger-találkozók) - ami megdobta a könyvtárhasználatot. - A vonatkozó fotókat ld.: link .

Erről a folyamatról (továbbá Bookstartról és önkéntességről) is szó lesz 2021. márc. 10-én, 15.00-tól a Hollandiai Mikes Kelemen Kör, a Magyar Információbrókerek Egyesülete és a KIT Hírlevél online könyvtárszakmai rendezvényén link Deuten-Makkai Réka (Hágai Városi Könyvtár) előadása: Vagy bezársz, vagy átalakulsz - gyűjteménytől a kapcsolatig, Hágában. Az ingyenes Zoom-rendezvényre itt jelentkezhetsz: link

Hírforrás: KIT-összeállítás
2021. március 01.  •  Továbbküldöm a hírt
Link e hírhez:
http://www.kithirlevel.hu/index.php?kh=megujul_a_kornyek_ha_konyvtarat_telepitesz_oda
Régebbi hírforrás(ok): A városszövet dinamikája -- szempont a könyvtárak elhelyezkedésének vizsgálatához link A könyvtárfelújítás megdobja a használati adatokat - FSZEK link
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról