Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Mely értékeink formálják és melyek deformálják jövőnket? Versenyképességi kulturális orientációk

A vándorgyűlés témája volt: Értékeink a jövőt formálják link
- A kérdés persze, hogy milyenek azok az értékek; melyek visznek előbbre és melyek rontják helyzetünket. Nos ezért érdemes áttekinteni a prediktív versenyképességi kulturális orientációkat - pl. a GLOBE-kutatás módszertana szerint. Ezek jelen állapota kihat a jövőbeni sikerességre - szabad társadalmakban. Így megtudható, hogy
1. a merev hatalmi rendszerek (nagy hatalmi távolság) csökkentik a versenyképességet, a lapos szervezeti hierarchia segíti azt
2. a saját teljesítmények bűvkörében élés (csoportkollektivizmus) ront a jövőbeni versenyképességen, míg a sajátunkétól eltérő gondolkodás, idegen emberek és szempontok megismerése segít
3. a javak egyenlőbb elosztására törekvés (intézményi kollektivizmus) segít, a nagy különbségek növelése rontanak
4. a teljesítmények elismerése (teljesítményorientáció), pl. egyértelmű teljesítménymérés segít, hiánya viszont ront
5. a tudatos tervezés (jövőorientáció) - pl. érvényes stratégia - segít, annak hiánya visszavet
6. a kiszámíthatatlan jövő kutatása és a felkészülés (bizonytalanságkerülés) erőfeszítései növelik a jövőbeni versenyképességet, míg a jelenre, illetve múltra figyelés viszont csökkentik.
Ha tehát jövőnket versenyképesnek szeretnénk látni, akkor nem elég értékekről általában szólni. Érdemes előbbre vivő kulturális hagyományainkat művelni, a rontókról viszont tudatosan megszabadulni. Egyéni, szervezeti és országos szinten egyaránt. (MG)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról