Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Mely nagyvárosokban lehet a legkönnyebben hozzáférni a könyvekhez?

A közkönyvtárak nem csak az irodalomhoz és a tudáshoz biztosítanak hozzáférést. Ahogy az American Library Association írja, a közkönyvtárak fontos szerepet töltenek be a helyi közösség építésében és integrációjában is, valamint helyet biztosítanak a lakosoknak találkozókra és kulturális rendezvények szervezésére.

A Picodi.com elemzőkből álló csapata megvizsgálta, hogy a világ nagyvárosaiban hol a legkönnyebb a közkönyvtárakhoz való hozzáférés. A tanulmányban figyelembe vették a városi hatóságok által működtetett könyvtárakat, a város határain belül található regionális és országos könyvtárakat, de kimaradtak az egyetemi, magán- és szakkönyvtárak. Iránymutató adatként a 10 000 lakosra jutó könyvtárak számát vették alapul. A közkönyvtárak minden lakos számára lehetővé teszik gyűjteményük használatát.

A felmérésben szereplő 39 európai város közül Brüsszelben érhetők el legegyszerűbben a közkönyvtárak: itt minden 10 000 lakosra jut egy könyvtár.
Egyetlen századdal szorult a második helyre Varsó (0,99 könyvtár/10 000 fő), a harmadik helyen Ljubljana áll (0,84 könyvtár/10 000 fő). Pozsonyban 0,38, Bukarestben pedig 0,14 könyvtár jut 10 000 lakosra.

Budapest ezen a listán a 26. helyet foglalja el: 10 000 budapesti lakosra 0,28 könyvtár jut. Az összes közkönyvtárak száma 49, a KSH legfrissebb adatai alapján pedig Budapesten 1 723 836 ember él. A könyvtárakhoz való legnehezebb elérhetőséget Isztambulban tapasztalják a lakosok: itt 10 000 lakosra mindössze 0,03 darab könyvtár jut. Hasonló a helyzet Zürichben és Szófiában is, az előbbi városban 0,05, az utóbbiban 0,03 könyvtár jut 10 000 lakosra.

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról