Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 


Melyek a kanadai szakkönyvtárakban elvárt kompetenciák? 2. (olvasóink szavazatára)

Az előző részben link a kanadai felsőoktatási könyvtárak számára összeállított kompetencialistából az első négy kompetencia összetevőiről írtunk: Aktív tanulás és adaptáció, Együttműködés, Konzultáció és kommunikáció.
A következő öt kompetencia, néhány fontosabb összetevővel:

- Egyenlőség, különbözőség, befogadás. A felsorolt értékek előmozdítása könyvtáron belül és kívül. Részvétel és annak bátorítása különböző közösségekben a döntéshozás minden szintjén. Hozzáférhető és határok nélküli tér biztosítása. Nyílt és alternatív tudomány és módszereinek ismerete. A kulturális különbségek és hiedelmek megértése. Annak megértése, hogy minden más kompetenciát is ezen a szemüvegen keresztül (is) kell nézni.
- Elkötelezettség és részvétel. Mentorálás, toborzás és megtartás képessége a szakmában. Közös cél elérése érdekében tárgyalás és konfliktuskezelés képessége. Hatékony és kollaboratív együttműködés különböző diákokkal és kutatókkal. Vélemények és visszajelzések nyújtása nyílt, egyértelmű és tiszteletteljes módon. Különböző területek ismerete, mint például a könyvtár működése, döntéshozási folyamatok, gyűjteményi kérdések. Továbbá a kutatókönyvtárak társadalmi, kulturális közgazdasági, politikai, környezeti problémái. Valamint a könyvtár etikai nézetei, értékei, alapelvei.

- Értékelés és kiértékelés. Új szolgáltatások és források kiértékelésének képessége. Kutatási és tanulási módszerek, technológiák, eszközök ismerete. Az intézmény tanítási-tanulási programjainak, céljainak ismerete. Az egyetem stratégiájának és intézményi prioritásainak megértése, ami a könyvtár prioritásait is érinti. A tevékenységek, döntések előnyeinek és hátrányainak megértése. Aktív és hatékony döntéshozás támogatása.

- Vezetés és mások ösztönzése. Érzelmi intelligencia és együttérzés képessége. Előrelátás képessége a gyorsan és dinamikusan változó tudományos környezetben. Képes másokat inspirálni és felhatalmazni az innovatív, kreatív kiválóság elérése érdekében. Támogat és bátorít más kollégákat a hivatásukban való fejlődésben. Különböző vezetési stílusok és döntéshozási modellek alkalmazhatóságának ismerete. Általános menedzsment képességek, beleértve a pénzügyi és emberi erőforrások területeit. Megérti a múlt, a jelen és a jövő kutatókönyvtárainak szerepét.

- Vízió és innováció. Kreatív kezdeményezéseket hoz létre. Új ötletekkel technológiákkal és szolgáltatásokkal kísérletezik. A víziót képes megfelelő kísérletekkel kipróbálni és működő megoldássá alakítani. Képes komplex és diverz nézetek kezelésére. Ismeri a projektmenedzsmentet, beleértve a tervezést, szervezést és erőforráskezelést, hogy egy projekt célkitűzéseit sikeresen megvalósítsa adott időkereten belül. Továbbá ismeri a változáskezelési technikákat, vállalkozói tevékenységeket. Megérti a felsőoktatás változásait, a technológia fejlődését, valamint a felhasználók és alkotók jogait. (ref.: Habók Lilla)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról