Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Menjek vagy maradjak? Pályamódosítás egyetemi, köz- és szakkönyvtárakban dolgozók körében

Az USA-ban 2016-ban készült tanulmány annak kereste az okát, miért töltik egyesek egész pályájukat egy könyvtártípusban, míg mások "vándorolnak". A kutatók a 30 kérdést tartalmazó kérdőívet 15 USA-beli könyvtári levelezőlistára tették fel. Az értékeléséhez csak az egyetemi, köz- és szakkönyvtárakból érkezett válaszokat vették figyelembe, az iskolai könyvtárakat kizárták.
A változtatásról adott válaszokból az következik, hogy közkönyvtárakból kétszer olyan szívesen mennek egyetemi könyvtárba, mint fordítva; az egyetemi könyvtárosok viszont háromszor inkább mennek szakkönyvtárba, mint közkönyvtárba. 200 válaszadó jelezte, hogy változtatna, náluk az első helyre a szakkönyvtárak kerültek (40%), majd a köz- és egyetemi könyvtárak, 6% teljesen más környezetet választana.
Összefoglalva: a könyvtárosok mozognak a könyvtártípusok között. Több esetben érkeztek egymásnak ellentmondó, sztereotípiákkal és előítéletekkel indokolható válaszok. A technológia és a használói igények változása hatással van a hagyományos könyvtárosi szerepre, tény a munkaerő-létszám csökkentése, a korai nyugdíjazás. Az üres álláshelyek betöltésénél a könyvtárak sokszor csak tapasztalt szakembereket vesznek fel. Az állásváltoztatást sokszor akadályozzák az egyének által vélt gátak és az alkalmazási eljárás, vagyis sokan eleve nem is próbálnak új pályázatot beadni. (Menjek vagy maradjak? Pályamódosítás egyetemi, köz- és szakkönyvtárakban dolgozók körében; ref.: Viszocsekné P. É.)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról