Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Mennyire alkalmas a hazai könyvtári rendszer az innovációra? - Kiirtjuk a szakmai startupokat?

A hazai könyvtári rendszerben időről időre előbukkannak olyan kezdeményezések - a KIT-ben ld.: "szakmai civilek", pl.: link ; a piacgazdaságban: startupok (induló vállalkozások, kezdeményezések) - , amelyek nem a könyvtári rendszer aktuális irányítóinak érdekszférájában fogannak. A döntően hierarchikus elrendezésű szakmakultúrában (vö.: a pozíció fontosabb a teljesítménynél) ezek eleve perifériára szorítottak, ezért tőke és szakmai kapcsolatok hiányában kifejlődésük és a szakmai megújulás segítése helyett sínylődésre ítéltettek. Arra is van példa, hogy fejlődésüket hatalmi pozícióból, adminisztratív eszközökkel korlátozzák; inkább legyen mindeninek rosszabb. Mindez persze nem jelenti, hogy minden önálló szakmai kezdeményezés eleve piacképes. A gond sokkal inkább az, hogy nemigen jutnak el ennek teszteléséhez, miközben az optimális szint alatt teljesítő, hierarchiában működő rendszerek akármilyen gyengén teljesítenek, gyakran leosztott pályázati támogatások birtokában nem tudnak kihalni. (MG)
Oszkó Péter: - Magyarországon túlzott mértékben avatkozik be az állam a gazdaságba, óriási az újraelosztás mértéke, és irreálisan erős a politikai befolyás.
Állandó hátrányban vagyunk azokkal az országokkal szemben, ahol piaci logika alapján működik a gazdaság, és így építhetők új vállalkozások.
A startupok célja nem az, hogy évente 10-15 százalékkal növeljék a bevételüket és néhány százalékos osztalékot fizessenek, hanem az, hogy akár veszteséges működés mellett, de - esetleg kockázati tőke bevonásával - gyorsan megtöbbszörözzék a méretüket. A végén pedig váljanak akkora piaci szereplőkké, hogy lényegében már ne is hívhassák őket startupnak. Beszédes történet, hogy éppen akkor dobták piacra az Instagram fotókészítő és -megosztó alkalmazást, majd adták el jó áron a Facebooknak, amikor a Kodak csődöt jelentett. A 130 éves cégnél jóval több fejlesztő dolgozott, mint az Insta csapatában, mégsem nekik jutott eszükbe, hogy az emberek mind nagyobb része nem fényképezőgéppel, hanem mobillal fotózik, és még ha azok általában nem különösebben jó képek is, szeretik megosztani őket. Ez a fajta alkalmazkodóképesség akkor is hiányzik a nagyvállalatokból, ha sokat költenek innovációra.

Régebbi hírforrás(ok): Képes-e a közkönyvtári berendezkedés az innovációra? - Hagyományos kontra mobiltelefon link A könyvtáraink és a digitalizáció / innováció kultúrája - mennyiben passzolnak? link
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról