Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Menő mozi- és TV-műsorokat kínálnak a könyvtárak - streaming (olvasóink szavazatára)

A streaming platformok meghatározó időt foglalnak el a szabadidőnkből. Az amerikaiak átlag napi(!) 3 órát töltenek el különböző streaming szolgáltatásokkal. 99 százalékuknak legalább egy platformra van előfizetése. Legnépszerűbb film és sorozat kategóriában a Netflix.

Az ún. feliratkozási fáradtság azonban nő, vagyis az emberek összesített költségvetésük egyre kisebb százalékát szeretnék streaming előfizetésre költeni. Így 2022-2023 közt az USA-ban 13%-kal csökkent az egy fogyasztóra jutó streaming szolgáltatások száma. Azaz, ha az emberek új dologra fizetnek elő, akkor inkább egy előzőt lemondanak. Másrészt az ingyenes megoldások egyre népszerűbbek, pl. Amazon Freevee.

A trendnek is köszönhető, hogy a könyvtári streaming szerepe nő. Például a hoopla, a Kanopy vagy a Bibliotheca cloudLibrary streaming videó egyre népszerűbb. Utóbbihoz néhány adat: 2023-ban 3,6 millió új felhasználót ért el, ami 6%-os növekedés 2022 óta (benne: 13 millió óra megtekintés és összesen 24 millió lejátszás). A nézők többsége amerikai, de a növekedés globális.

Az új felhasználók egy részét az újonnan csatlakozó könyvtárak adják. Többek közt a Boston Public Library mindhárom platformot kínálja felhasználóinak. Szerintük a streaming használata lassan nő, de nem éri el a járvány idején tapasztalt csúcsértékeket. Igaz, akkoriban több tartalomhoz engedtek hozzáférést havi szinten a felhasználóknak (pay-per-use licenc alapon).

A használat alapú licenc nehéz műfaj költségvetés szempontjából a Queens Public Library (QPL) szerint. A költségvetések évről évre változhatnak, és a pay-per-use erőforrások használata is ingadozhat, ami mozgó célpont. Így a QPL inkább éves fix díjakért kínált különböző csomagokban gondolkodik, amivel könnyebb költségvetést tervezni. Úgy tűnik, a streaming szolgáltatók is nyitottak rá, hogy a könyvtáraknak kedvező hibrid modelleket találjanak ki.

Az igazi pozitívum, hogy a szolgáltatók partnerként kezdtek tekinteni a könyvtárakra, mert valódi kereskedelmi piacként tartják őket számon, ami nem csökkent más piacokat. Sőt, a könyvtári képviselők már fizetési modellekről szóló tárgyalásokon is részt vehetnek.

Akár eljöhet az ideje annak, hogy könyvtári streamingben is legyenek filmpremierek. Az elérhető filmek általánosságban már egyre frissebbek a könyvtári streaming platformokon, de népszerűek a klasszikusok is, amelyek a hagyományos platformokon kevésbé elérhetők.

A könyvtárak szeretnének odafigyelni arra, hogy ne függjenek a beszállítóktól, mert továbbra is a tartalmat szeretnék előtérbe helyezni, nem pedig a szolgáltatást. Szeretnék alacsonyan tartani az előfizetések árait, és hirdetésmentesen a platformokat. Ez mind olyan előny, ami a felhasználók szempontjai közt is elsődleges. (ref.: Habók Lilla)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról