Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 

Bejelentkezés

E-mail:
Jelszó:
Elfelejtette a jelszavát?
Regisztrálás >>>
Bejelentkezés után van lehetőség a regisztráció törlésére.


Mesterséges. Intelligencia?

Z. Karvalics László: - A biológiailag adott információkezelő képesség meghaladása már régóta zajlik extra-szomatikus információtechnológiai megoldások fejlesztésével. Amikor az optikai eszközök segítségével az észlelés tartományait a makro- és mikrotartományokban kiterjesztjük, senki nem nevezné "intelligensebbnek" a távcsövet vagy a mikroszkópot az emberi szemnél. Csak nagyobb felbontásúnak. Amikor memóriánk korlátait listákba és katalógusokba tárgyiasított módon küzdjük le, ezeket a dokumentumtípusokat sem mondjuk "intelligensebbnek", mint az embert, hanem egyenesen az emberi intelligencia meghosszabbításaként tekintünk rájuk. Amíg a számológép nem automatikusan, hanem emberi beavatkozást igényelve növeli meg a számolásteljesítményt, addig fel sem vetődik, hogy intelligens volna a masina, amely segít a komputációban. S amíg az immár automata gép csak számol és adatot dolgoz fel, addig sem tűnik intelligensnek - csak akkortól kezdve, amikor eltűnik a szemünk elől a műveletvégzés folyamata és logikája, és csak annak, számunkra jelentést hordozó kimenetét látjuk.
Emiatt - és a fogalom elterjedtsége miatt - "megtartjuk" az "intelligencia" kifejezést és az "intelligens" jelzőt, de avval a megjegyzéssel, hogy azt metonimikus értelemben használjuk, a megértést és a párbeszédet megkönnyítendő.
(Ez az anyag segít a Mesterséges intelligencia az információkeresésben és -feldolgozásban link c. konferenciára való felkészülésben.)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról