Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Mesterséges intelligencia alkalmazása a könyvtárakban (olvasóink szavazatára)

A közelmúltban két könyvtári rendezvény is foglalkozott a mesterséges intelligencia (AI) könyvtári alkalmazásával.
- IFLA: 2021. december 6-án egy speciális AI csoport megalakításának szükségességét vitatták. Észrevették, hogy az AI már most is jelen van pl. chatbotok és robotok formájában. Beágyazott a könyvtári rendszerekbe és automatikus indexáláshoz, osztályozáshoz használják. A jövőben érdemes pl. tartalmak felfedezésére, kutatások támogatására, tájékoztatásra, okos épületekhez, robotizációhoz használni. A könyvtári funkciókat a gépek is átvehetik, pl. indexálás, keresés, fordítás, képek osztályozása. A tanulásba is érdemes beépíteni a kódolást, adattudományt. Tehát az IFLA csoportot elsöprően sokan támogatták. Hamarosan elindul a csoport konkrét megalakulása.
- IDEA Institute projekt: 2021. december 8-án is az AI könyvtári megjelenéséről tartottak előadásokat. Főleg a chatbotok és a robotok alkalmazása került szóba. Például a Library of Congress Labs a Newspaper Navigatoron dolgozik link , a Wikidata a Botok összegyűjtésén link , a Google Flow a Dialogflow szövegalapú megoldáson
link . Az AI lassú könyvtári terjedésének okairól is beszéltek. Ennek oka lehet például a szakértelem és képzések hiánya, az algoritmusok elfogultságával kapcsolatos problémák, a munkahely elvesztésétől és a munkakörök átalakításától való félelem vagy a pénzügyi korlátok. Az IDEA szeretné jobban megérteni a problémákat, segítve a rendszerbevezetéseket és képzéseket. (ref.: Habók Lilla)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról