Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Mesterséges intelligencia labort nyit könyvtárában a Rhode Island-i Egyetem (olvasóink szavazatára)

Szeptemberben Mesterséges intelligencia (MI) labor nyílt a Rhode Island-i Egyetem könyvtárában link . Korábban sok MI kutatóközpont nyílt már, de ez az első egyetemi könyvtári változat. Ráadásul minden tanszék, hallgató és kutató számára nyitott. Az alapítók szerint máshol a laborok inkább kutatóknak szólnak. Nem feltétlenül oktatni szeretnének. Itt viszont aktív párbeszédet szeretnének kezdeményezni az MI-ről.
Az egyetemi könyvtáron belül az MI labor az alkotóműhely mellett található. Ezzel is szeretnék támogatni a tantárgyakon átívelő együttműködést. Továbbá az integrációt diplomások és még nem diplomások között. Az egyetem kérdőíves kutatása szerint ugyanis az MI érdekli a hallgatókat leginkább. Így a laborban tanulhatnak, megvitathatnak kérdéseket és problémákat.
A labort a The Champlin Foundation támogatta 143 ezer dollárral. Kialakították a munkaállomást egy Nvidia DGX-1 szerverre és hat Lambda Tensorbook laptoppal. Előre telepítettek rá többféle mély tanuló (deep learning) keretrendszert. Az eszközpark része még a Jetson TX2 fejlesztői készlet, Amazon Echo és Google Home Mini. Tervbe van még véve programozható robotok és drónok beszerzése.
Már 20-30 kurzussal kapcsolatban jelezték az igényt, hogy használnák a labort. Ennek a logisztikája viszont még kidolgozás alatt van. Egyelőre a műszaki tudományokkal foglalkozó képzőhelyek tartanak itt órákat 406 hallgatónak. Például hordható IoT-val foglalkozó kurzuson egészségügyi és fitneszadatokat gyűjtő eszközöket tervezhetnek. A neurális mérnöki kurzuson az agy elektromos aktivitásával működtethető robotokkal foglalkoznak. Terveznek külön adattudományi alapképzést is a laboron keresztül.
A könyvtár ezenkívül egy tanácsadót is felvenne. Ha a laborban éppen nincs kurzusok, akkor bárki ismerkedhet az eszközeivel. A labor alkotótérként is használható, ahol a látogatók együttműködhetnek projekteken. A könyvtár technológiai vezetője szerint a diákok könnyebben felfedezik az új technológiákat, ha azt más hallgatókkal közösen tehetik. (ref.: Habók Lilla)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról