Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 


MI és tudáshiány a könyvtárakban és a tudásmenedzsmentben - tanácskozás a könyvtáros egyesületben

A CILIP (Egyesült Királyság Könyvtári és Információs Egyesülete) a következőket írta a beszámolójában: A múlt heti CILIP Partners Tudásbörzén széles körű megbeszélésre került sor az AI iparági bevezetésének helyzetéről. A küldöttek a munkaadók (CILIP Employer Partners), az információs iskolák (CILIP Learning Partners) és a szállítók (Beszállítói Partnerek) közül kerültek ki.

A jogi, tudományos és egészségügyi könyvtárak már használják az új technológiát szolgáltatásfejlesztéstől a folyamataik javításáig, pl. dokumentumok digitalizálásában és elemzésében.

A közkönyvtárak még kevésbé használják intézményi szinten a MI-t, például MI-alkalmazások inspirációi kötődnek a közösségimédia-megjelenéseikhez, szolgáltatásfejlesztéshez és párbeszédekhez. Generatív MI-szolgáltatásokkal (pl. ChatGPT-vel) hoznak létre digitális tartalmakat, hangot alakítanak ki közösségi médiaüzenetekhez, ötleteket generáltatnak velük.
De szó esett a kockázatokról is (a szabályozás etikai, hozzáférési, diszkriminációs, megbízhatósági, szerzői jogi vonatkozásai). Szintén etikai és jogi kérdés a nagy adathalmazokhoz való MI-hozzáférés.

Egyes akadémiai könyvtárak tájékoztatókat készítenek a hallgatók számára e technológia használatához úgy, mint korábban a Wikipédiához vagy az internethez kutatási útmutatóként. Ugyanis bár vannak kész, önálló vagy beépíthető MI-eszközök, de ezek nem szabványosítottak.

A könyvtárakat és a tudásmenedzsment szektort fel kell pörgetni, és együtt kell működni abban, hogy a munkatársak támogatást kapjanak mindennapi feladataik elvégzéséhez, és megosszák tudásukat felhasználóikkal és kollégáikkal. (ref.: MG)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról