Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 

Bejelentkezés

E-mail:
Jelszó:
Elfelejtette a jelszavát?
Regisztrálás >>>
Bejelentkezés után van lehetőség a regisztráció törlésére.


Mi kell a sikerhez a jövő munkaerő-piacán? (olvasóink szavazatára)

A munkaerő-piac szükségleteinek feltérképezésére a Phoenix Egyetem jövőkutatói változatos területekről (oktatás, technológia, demográfia, munka- és egészségügy) összesítették az előrejelzéseket, és mutatták ki a jövőben szükséges készségeket. Hat meghatározó tényezőt (az élettartam növekedése, okos gépek és rendszerek terjedése, számítóképes világ, új média-ökológia, újraszervezett szervezetek, globálisan összekapcsolódott világ), és azok összefüggéseit vizsgálva tíz készség lehet elengedhetetlen a jövő munkavállalói számára.
1. Értelem-keresés: képesség egy adott helyzet mélyebb jelentésének értékelésére, érteni a jelentőségét annak, ami elhangzik, történik, stb.
2. Közösségi intelligencia: a másokkal való kapcsolatteremtés képessége mélyebb és közvetlenebb módon, a reakciók és kívánt interakciók érzékelésének és kiváltásának képessége.
3. Újszerű, adaptív gondolkodás: a mechanikus és szabályokon alapuló megoldásokon és válaszokon túlmutató gondolkodás és megoldási lehetőségek megtalálásának képessége.
4. Kultúrák közötti eligazodás: a különféle munkahelyi és egyéb környezetben való sikeres tevékenykedés képessége.
5. Számítógépes gondolkodás: képesség nagy adathalmazok absztrakt fogalmakba történő elvonatkoztatására és adat-alapú érvelés megértésére.
6. Új média írástudás: az új média formáit használó tartalmak kritikai értékelésének és fejlesztésének képessége, valamint ezek alkalmazása meggyőző kommunikációra.
7. Transzdiszciplinaritás: több tudományágból származó fogalmak megértésének képessége, ezek ismerete.
8. Tervező gondolkodásmód: a kívánt eredmény eléréséhez szükséges feladatok és munkafolyamatok megtervezésének és kivitelezésének képessége.
9. Kognitív terhelés-menedzselés: képesség a releváns információ felismerésére, értékelésére és szűrésére, szellemi folyamatok legjobb kihasználására változatos eszközökkel és módszerekkel.
10. Virtuális együttműködés: szerepvállalás virtuális csapat tagjaként, hatékonyan együtt dolgozás és mások motiválása a virtuális munkakörnyezetben.
A fentiek az egyén, az oktatási rendszer, az üzleti világ és az állami törvényhozás számára sokrétű jelentést hordoznak. Többek között a következő évtizedben az egyénnek előrelátónak kell lennie, hogy eligazodjon a gyakran változó szervezeti formák és elvárt készségek útvesztőjében. Az oktatási rendszernek -- ami jelenleg a korábbi technológiai infrastruktúrát és társadalmi környezetet tükrözi -- gyorsabban kell reagálni a változásokra. Az üzleti vállalkozások számára a hosszútávú siker záloga a humán erőforrás tervezése és fejlesztési stratégiák kidolgozása, beleértve az egyetemekkel való együttműködést, az élethosszig tartó tanulás és elvárt készségek kialakításának érdekében. A törvényhozás részéről elengedhetetlen, hogy az oktatás nemzeti szinten elsődleges legyen. Az amerikai munkaerő versenyképessége megőrzése céljából a törvényhozóknak a munkavállaláshoz szükséges képességek teljes palettáját kell figyelembe venniük az élethosszig tartó tanulás és folyamatos újraképzés mellett. (ref.: HWJ)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról