Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Mi lenne, ha a könyvtárhasználók mondanák meg, mire költse a könyvtár(fenntartó) a pénzét?

Legyen legális graffitifal Budapesten, alakuljon át élhető sétálóutcává a IX. kerületi Mester utca, telepítsenek több ivókutat és közvécét városszerte, kezdjenek állatterápiás programokba a fővárosi idősotthonokban. Íme néhány azok közül az ötletek közül, amelyeket tavaly a budapestiek dobtak be a részvételi vagy más néven közösségi költségvetésről folytatott gondolkodás során, és amelyeket a főváros a következő években megvalósít. Az először 2020-ban meghirdetett programban egymilliárd forintot oszt szét az önkormányzat a lakosok által beadott, legnépszerűbb ötletek megvalósítására.

Le Marietta, a budapesti főpolgármesteri hivatal részvételiségért felelős főtanácsadója: Mostanra már sok várostól át is vettünk jó gyakorlatokat. Például az első évben használtunk egy társasjátékot, aminek az ötlete Helsinkiből jött. Ez tulajdonképpen egy ötletelést segítő játék, amelyet ők könyvtárakban használtak.
Mi ezt egyrészt fórumokon használtuk, ahova eljöttek az emberek ismerkedni a részvételi költségvetéssel, másrészt pedig együttműködtünk a Fővárosi Szabó Ervin könyvtárakkal. Ott is be lehetett adni a városjobbító ötletet, és ebben a könyvtárosok is segítenek. Nagyon fontos infrastruktúrája a fővárosnak a Szabó Ervin könyvtárhálózat, nagyon sokféle ember jár oda, és jó, hogy ebbe a könyvtárosok be tudtak kapcsolódni. Kaptak hozzá képzést, mire kell számítani, szóróanyagokat, úgyhogy teljesen új felületen jelenhetett meg a közösségi költségvetés.

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról