Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Michael Plus projekt: az európai kulturális örökség digitalizált gyűjteménye

Budapesten tartotta munkaértekezletét a Michael Plus projekt szervezőbizottsága. A 14 európai ország, köztük Magyarország részvételével zajló MICHAEL Plus program célja, hogy elősegítse az egyszerű és gyors hozzáférést az európai kulturális örökség digitalizált értékeihez, elsősorban az európai országok könyvtárainak, múzeumainak valamint levéltárainak digitális gyűjteményeihez. A MICHAEL: Multilingual Inventory of Cultural Heritage in Europe projekt 2004-ben indult, az Európai Bizottság eTen programja keretében, három ország -- Anglia, Franciaország és Olaszország -- részvételével. 2006 júniusában MICHAELPlus néven további 11 ország csatlakozott hozzá. Jelenleg 14 ország 31 szervezete tagja a konzorciumnak, amely alapító okiratában alapelvként fektette le a többi EU tagállammal és szervezettel -- beleértve az EU-hoz csak később, 2007 januárjában csatlakozó államokat -- szembeni nyitottságot is. Jelenlegi partnerországok: Csehország, Egyesült Királyság, Finnország, Franciaország, Görögország, Hollandia, Lengyelország, Magyarország, Málta, Németország, Olaszország, Portugália, Svédország és Spanyolország. A projekt deklarált célja az európai kultúra értékeinek bemutatása és reprezentálása mind Európa, mind a világ számára, amelynek érdekében megkísérli egységes formátumban, közös infrastruktúrában, egységes adatmodell szerint összegyűjteni, elérhetővé és kereshetővé tenni az Európában fellelhető -- elsősorban digitális -- kulturális gyűjtemények (múzeumok, könyvtárak, levéltárak) leíró adatait.

Régebbi hírforrás(ok): link
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról