Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Miért annyira lehetetlenek az egyetemi könyvtári honlapok?

A Roddy Macleod's blog szerzője találomra átnézi néhány angol egyetemi könyvtár honlapját és komoly fejleszési lehetőségeket állapít meg (bár ennél kissé vulgárisabban fogalmaz). A hallgatók a kényelmes, ülzeti szolgáltatók által kínált nagyportálokhoz vannak szokva, és ezért kiábrándítók lehetnek a belső emberek által készített könyvtári oldalak. A hazai könyvtárak esetén sem ismeretlen hibák:
- nehézkes megtalálni az egyetem honlapján a könyvtár (al)oldalait
- érthetetlen kifejezések és fogalmazás, pl. mitől gyors a gyorskeresés? És minek a nem gyors keresés?
- hiányzik vagy gyenge a különböző adatbázisokban való együttes keresés (federated search) funkciója
- elbonyolított navigáció a honlapon
- törött linkek. (ref.: MG)
-- Továbbra is úgy tűnik, a honlapszerkesztést érdemes a felhasználó szempontjából gondolkodni képes szakemberre bízni. Sajnos még nem láttam arra vonatkozó megfontolást, hogy hogy egy könyvtárosnak érdemes-e értenie felhasználói ismereteken túl a honlapszerkesztéshez? Vagy jobban megéri külső / központi szolgáltató kínálatát könyvtár(os)ként igénybe vennie. A helyzetet feltehetően árnyalja, ha egy- vagy néhányszemélyes, közepes ill. nagykönyvtár esetét nézzük. És egyáltalán: kell-e minden könyvtárnak külön katalógus és webes elérés? (MG)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról