Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Miért éri meg méhkaptár a könyvtár tetején?

Bevétel, érzékenyítés, publicitás, szinergiák... Magyarországon is volt kezdeményezés könyvtárépület tetején való méztermelésre, de települési fogadókészség hiányában a projekt elhalt. (MG)

A méhek számos előnnyel járnak a könyvtár számára: a tetőtéri kaptárakból mézet pörgetnek, ami pénzforrás - írja az ABC7 News, mely elkísérte Kendal Sager méhészt, aki megvizsgálta a kaptárakat a kaliforniai Downtown Redwood City Public Library link Middlefield Road-i fiókjában. Sager a Sager Family Farm tulajdonosa, amely gyermekek természeti érzékenyítésével foglalkozó vállalkozás. Védőruhát viselő Sager minden méhkast kinyitott, és rámutatott a zöld ponttal megjelölt méhkirálynőre. A királynőnek jellegzetes hosszú potroha van, amelyet a kaptárban való tojásrakáshoz használnak. "Minden kaptárban egy királynő van, és ő az anyja minden egyes méhnek" - magyarázta Sager. A kaptárban több tojásokat és lárvákat, "méhgyerekeket" talált. Ahogy az idő melegszik, és egyre több virág nyílik, így mindig több virágpor lesz elérhető a méhek számára. A lárvák kifejlődnek felnőtt dolgozókká, akik szintén segítik a család számára a virágport gyűjteni a mézkészítéshez.

A kaptárak 2018-ban kerültek a könyvtár tetejére. A következő évben már 180 kiló méz termett. Az eladásokból 3000 dollár gyűlt össze a könyvtár számára. "Az egyetlen másik nyilvános könyvtár, amelyről tudom, a coloradói Boulder nyilvános könyvtár" (vö.: link ) - mondja Derek Wolfgram, a Redwood City Public Library igazgatója. Hozzáteszi: "Azt hiszem, az emberek nagyon szeretik. Némileg kicsit szokatlan dolog. Szórakoztató és tanulságos, és teljesen egybeesik azzal, amit a könyvtárban próbálunk csinálni - olyasmit adni az embereknek, ami valamelyest meghaladja azt, amit tennének. S ezt általában el is várják."

A könyvtár élőben közvetíti a méhkasokra fókuszáló kamera adását egy erre a célra szolgáló Facebook-oldalon, amelyet a Friends of the Redwood City Public Library üzemeltet. A méz értékesítését a Könyvtábarát kör végzi. (ref.: MG)

Régebbi hírforrás(ok): Méhek a könyvtárban - fenntarthatóság és co-branding link
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról