Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 

Bejelentkezés

E-mail:
Jelszó:
Elfelejtette a jelszavát?
Regisztrálás >>>
Bejelentkezés után van lehetőség a regisztráció törlésére.


Miért kell a kritikai gondolkodás az információs szakembernek? I. (olvasóink szavazatára)

Kritikai olvasás- és írástudást; műveltség (critical literacy) széles körben használják az osztálytermekben szerte a világon. A könyvtárakban is ugyanilyen fontos képesség: segít a hallgatóknak, használóknak, hogy olvasásuk aktívabb, kreatívabb és szövegkritikusabb legyen, s kihívást jelentsenek a társadalmi és politikai rendszerben - határozza meg a a most megjelent Critical Literacy for Information Professionals c könyv (szerk.: Sarah Nicol).
A kritikai műveltség az információ értékelésén (vö.: eredetiség, minőség, relevancia, pontosság, naprakészség, érték, hitelesség, lehetséges torzítás) túl a tudás természetének több alapvető kérdését is felveti.
A kritikai műveltség, mint folyamat, megkérdőjelezi a jelen helyzetet, hogy alternatív eljárásokat fedezzen fel az ön- és a társadalmi fejlődés érdekében. Ebben két kulcselem van: 1. szorgalmazza a gyakorlati tevékenységet és a közösség bevonását, 2. mindezt abban a társadalmi és kulturális környezetet teszi, amelyben hagyományos, digitális, multimédiás és más típusú szövegeket készítenek és olvasnak.
Nem elszigetelten foglalkozik szövegekkel, hanem igyekszik megérteni azt a kulturális, ideológiai és szociolingvisztikai környezetet, amelyben a szöveget létrehozták és olvassák. Mindez kifejezetten tartalmazza az igazságosság iránti elkötelezettséget, a társadalmi igazságosságot és a befogadást. (folyt. köv.) (ref. MG)

Régebbi hírforrás(ok): Hogyan lehetsz a holnap (szuper) könyvtárosa? link
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról