Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 


Miért nincsenek középkorú hölgyek a könyvborítókon? (olvasóink szavazatára)

Barbara Ewing "The Actresses" című könyve újra kiadásakor szembesült a problémával, hogy a könyvesboltok nem szívesen fogadják be az ősz hajú hölgyet ábrázoló borítót. Az eredeti 1997-es változatra a kiadó egy fiatal hölgyet tett. A szerző akkor egyáltalán nem volt elégedett a döntéssel, ezért próbált most változtatni. A The Guardian megfigyelése szerint viszont a könyveken még akkor sem szerepel soha 40 év feletti hölgy, ha kifejezetten erről szól a könyv.
A cikk rengeteg olyan regényt megemlít, amely idősekről szól, de a borítóján egyáltalán nem idősek szerepelnek. Akár irodalmi regényekről, akár bulvárosabb típusúakról van szó. Többnyire tárgyak, épületek, gyerekek, fiatalok és fiatalok sziluettjei szerepelnek rajta. Például (a magyarul is megjelent regények közül) Elena Ferrante "Az elveszett gyermek története" borítóján tündérszárnyas gyerekek jelennek meg (link Allison Pearsontól a "Kemény dió" 50-es gyertyával ellátott tortát (link ábrázol. Anne Tylertől az "Egy spulni kék cérna" természetesen kék cérnát jelenít meg (link
A The Guardian rávilágít, hogy az 50 év feletti korosztály a "láthatatlan generáció (link Eközben viszont az olvasók igen nagy hányadát jelenti ez a korosztály (link Úgyhogy el lehetne fogadni, hogy nekik is van arcuk, amit a borítókon meg lehetne jeleníteni. (ref.: Habók Lilla)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról