Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 


Mikor lehet eredményes a könyvtári szolgáltatás vakok számára?

Ha a könyvtáraink képesek lesznek rá, hogy kielégítsék ezeket az elvárásokat, akkor a fogyatékkal élők látogatni fogják ezeket az intézményeket? Ha nem, miért nem? A gyakorlati tapasztalatok azt mutatják, hogy a fogyatékkal élők nem használják a közkönyvtárakat olyan mértékben, amennyire tudnák, illetve kellene. A potenciális használók nincsenek tisztában azzal, hogy mit képes számukra nyújtani a közkönyvtár. Sok könyvtár egy főt nevez ki, aki képes kezelni a fogyatékkal élők könyvtári ellátásának kérdéseit. Ez nem szokott működni. Szerencsésebb, ha a teljes személyzet tudja, hogy mit kínál a könyvtári rendszer (helyben vagy máshol) ennek a rétegnek. Hiányosságok vannak az akadálymentesítéssel is. Találkozhatunk például olyan akadálymentes szolgáltatásokat népszerűsítő szórólappal, amely nem olvasható a vakok és gyengén látók által.
Mit tehetünk azért, hogy a könyvtárosok képesek legyenek szolgáltatásokat nyújtani a fogyatékkal élőknek? Maryland államban rendszeresen vannak olyan továbbképzések, amelyek a könyvtárosok ilyen irányú ismereteinek, készségeinek bővítését célozzák. Ezek akkor igazán hatékonyak, amikor vagy a hallgatók, vagy a trénerek között vannak olyanok, akik maguk is fogyatékkal élnek. Ezek a tréningek segíthetnek, ha a könyvtár rendelkezik akadálymentes szolgáltatásokkal. Ilyenkor a könyvtárosoknak kellő rutinnal kell rendelkezniük ezen a területen. Szintén segíthet, ha a könyvtárosok között van, vagy ha legalább a döntéshozatalban részt vesz olyan, aki maga is fogyatékkal él. (Információs esélyegyenlőség a fogyatékkal élőknek: létezik ilyen?; ref.: Tóth M.)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról