Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Milyen az USA legjobb kiskönyvtára 2018-ban? (olvasóink szavazatára)

Idén a Library Journal legjobb kiskönyvtárának járó díjat a három fiókkönyvtárból álló, Észak-Karolina államban található Madison Megyei Közkönyvtár (MCPL) vitte el. A könyvtárvezető Melanie Morgan korábban tanár volt. De olyan gyakran látogatta a helyi könyvtárat, hogy felajánlottak neki egy állást. Azonnal beleszeretett a munkába, és elvégezte a könyvtárszakot. Majd tíz év tapasztalatot szerzett Florida nagyobb könyvtáraiban. Négy éve pedig a Madison közkönyvtárát igazgatja. Kreativitást, közösségi ismereteket, partnerségeket, egyéb kapcsolatokat hozott. Motiválta a munkatársakat a könyvtári rendszer megújítására.
A megye 21 ezer lakosból áll, de ebben az évben már 16 ezren vettek részt a könyvtári programokon. A három könyvtárból a legfiatalabb tavaly januárban nyílt Hot Springs-ben. A település 560 lakosból áll, és előtte nem volt állandó könyvtára. Három évbe telt, mire sikerült létrehozni a közösség tagjai, barátai, megbízottjai segítségével. Ez egy igazi közösségi befektetés volt. Ezenkívül 5100 dollár támogatást is kapott az OCLC kis könyvtárakat támogató projektjéből. További 40 ezer dollárt pedig a Duke Energia Alapítványtól. A könyvtár összesen 24 ezer dollárba került, úgyhogy a többit STEAM programokra és a könyvtárosok fizetésére fordították.
A könyvtárigazgató tanári háttere miatt nagyon jó a kapcsolat a helyi iskolákkal. Minden iskolásnak létrehozzák az iskolákkal közösen az e-könyvtári profilt, ekönyv és adatbázis hozzáféréssel. Az ekönyves partnerségben a Brush Creek Elementary nyújt hozzáférést több ezer könyvhöz. Az MCPL technológiai oktatói megtanítják az iskolásoknak a hozzáférés kezelését, és kutatási ismereteket. A tanárokkal egyeztetik, milyen adatbázisra lesz főleg szükség. Iskolán kívüli egyéni tanácsadást és kiscsoportost foglalkozást is nyújtanak a lemaradó diákoknak. Az iskolai busz elhozza a gyerekeket iskola után, ahol tanulhatnak, míg a szülők értük nem jönnek. Különböző STEAM és LEGO foglalkozásokat tartanak iskola után. Nyáron pedig olvasóprogramot tartanak a tizenéveseknek. Az iskolásokon kívül a felnőtteknek is segítenek a tanulásban, például Excel használatban.
A könyvtárigazgató hozzátette, hogy az állam többi könyvtára is segít. Megosztják egymással tanácsaikat, ötleteiket és szabályzataikat. Szerinte kapcsolatok nélkül mindez elképzelhetetlen lenne. A kapcsolat adja az erős alapot, amire építeni lehet. (ref.: Habók Lilla)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról