Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Milyen rendszerszintű segítséget kaphatsz közkönyvtárként (pl. ha a Hágai Városi Könyvtár vagy)?

Hága városa (550 ezer lakos, 24% funkcionális analfabéta) történelmileg szegényebb és gazdagabb területre oszlik. Az önkormányzat feladatának tekinti, hogy mérsékelje e megosztottságot. Az összesen 16 fiókkönyvtárban (ezekből kettőben csak kölcsönözni lehet) 201,700 használó van, a diákok és a nyelvtanulók tagsága ingyenes. 2,5 millió ember fordul meg a könyvtárban link évente. 805 ezren 2,5 millió dokumentumot kölcsönöztek 2019-ben - beleértve pl. a játékokat is. 70 ezer elektronikus könyvet kölcsönöztek. Közel 10 ezer programot szerveztek. Ezek a számok 2020-ban a vírus miatt nyilván alacsonyabbak lesznek.

2010 után nagy bezárás, átszervezés volt, alapítványok lettek a könyvtárak, kettő kivételével (az egyik a Hágai Közkönyvtár). A közkönyvtárak nem maradtak egyedül. Támogatóik:
- Királyi [nemzeti] Könyvtár (részletek: link )
- Regionális Könyvtársegítő Szolgálatok (ProBiblio) - a könyvtárakat segíti (delegál embereket a hálózatépítésre, programszervezésre, továbbképzésre pl.)
- Közkönyvtárak Országos Egyesülete (lobbiszervezet)
- Nemzeti Könyvtárszolgálat (NBD) - a könyvtárat segíti: beszerzés, felcímkézés, katalógusépítés, a helyi könyvtárak az ő állományukból rendelnek tematikusan. A helyi közkönyvtáraknak így kész könyveket a csak fel kell helyezniük a könyvespolcra.

A támogatók tevékenysége összehangolt. Hogy a különféle érdekek ne rontsák le egymást, a Közkönyvtárak Országos Egyesülete és partnerei szerződést kötöttek. Az erről szóló "A könyvtár mindenki számára" kisfilm tartalma 3 kihívásról szól:
1. Olvasáskészség, olvasásszeretet és -motiváció elősegítése.
2. Mindenki aktív részese lehessen az információs társadalomnak.
3. Életfogytiglani tanulás támogatása.
Ezért csecsemőkortól elősegítjük a nyelvfejlődést, az olvasást - írják a partnetek. Tanítjuk a digitális alapismeretek, hogy mindenki digitális polgár lehessen. Mindenki számára elérhető, megközelíthető, alacsonyküszöbű hely vagyunk, ahol tanulni, fejlődni lehet.
Elvárások a könyvtár irányába:
- robusztus szervezet, mely könnyen megközelíthető és használható
- elégséges és jól felkészült személyzet és önkéntesek
- országos könyvtári rendszer
- első osztályú, folyamatosan figyelemmel követett és tanúsított szolgáltatás
- erős hálózati együttműködés
- innováció rendszeres beépítése.
Aláírók: Közkönyvtárak Országos Egyesülete, Királyi Könyvtár, Önkormányzatok Országos Egyesülete, Művelődési és Oktatásügyi Minisztérium, A Könyvtári Munkákat Segítő Szervezetek Egyesülete. (ref: MG)
Mindez Makkai-Deuten Réka, a Hágai Városi Könyvtár programvezetőjének előadásában - Vagy bezársz, vagy átalakulsz; gyűjteménytől a kapcsolatig - hangzott el, melyet az előadó a KIT számára egészített ki.

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról