Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 


Milyen terekre van szükségük a digitális korpuszokkal foglalkozó kutatóknak - a BnF válasza

A Francia Nemzeti Könyvtár (Bibliotheque nationale de France, BnF) az 1990-es évek óta indít digitalizálási projekteket, valamint foglalkozik a digitálisan született dokumentumok megőrzésével. A digitális gyűjtemények vagy koherens adategyüttesek (webarchívumok, bibliográfiai metaadatok, a Gallica és annak könyvtáron belül elérhető változata, a Gallica intra-muros stb.) bővülése a szöveg- és adatbányászati eszközök fejlődésével párhuzamosan az elmúlt évtizedben új megközelítéseket hozott magával, különösen a digitális bölcsészet területén. A BnF 2017-ben a Corpus projekt részeként megvizsgálta, milyen terekre van szükségük a digitális korpuszokkal foglalkozó kutatóknak. Az igények alapján a Rez-de-Jardin épület Salle X nevű bibliográfiai kutatótermében egy tudományos közösségi teret hoznak létre, amely egyéni és csoportos munkára, képzésekre és interdiszciplináris együttműködésekre egyaránt alkalmas.
A Salle X elődje, a katalógus- és bibliográfiai terem 1934-ben nyitotta meg kapuit a nemzeti könyvtár Richelieu-épületében, egy helyen téve elérhetővé az olvasók számára a tájékoztatást és közel 3000 bibliográfiai referenszforrást (köztük saját katalógusokat és más könyvtárak katalógusait is). Az addigi széttagolt és nehezen hozzáférhető bibliográfiai apparátust így egy olyan terem váltotta fel, amely bármilyen kérdéshez és kutatáshoz kiindulópontot jelentett. A kisméretű helyiség a berendezésével is elősegítette az olvasók és a könyvtárosok közötti párbeszéd lehetőségét, így a kiváló szakértelemmel bíró munkatársaknak köszönhetően hamar nagy népszerűségre tett szert. A François Mitterrand-épület (Tolbiac-épület) átadása után, 1998-ban Salle X néven az új épületbe került a bibliográfiai kutatóterem, míg a különgyűjtemények a Richelieu-épületben maradtak. A Mitterrand-épület alsó, kutatókönyvtári szintjén (Rez-de-jardin) a kutatótermekben szaktájékoztató könyvtárosok, valamint számítógépes katalógusok segítik a tájékozódást - miért van akkor még szükség külön bibliográfiai teremre? A folytonosság fenntartásán túlmenően fontos szempont, hogy a Salle X a szaktájékoztató könyvtárosoknak is támogatást jelent, emellett segít az újonnan érkező vagy akár a tapasztalt kutatóknak egyensúlyozni a nyomtatott és az elektronikus források között, így igazi multifunkciós és multidiszciplináris teret kínál. (Tér a digitális bölcsészet számára a Francia Nemzeti Könyvtárban; ref.: Lévai G.)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról