Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 


Mire képes egy közkönyvtár-fenntartó 2020-ban?

Egyre többször merül fel, hogy az Orbán-kormány a jelenlegi önkormányzati rendszer mintájának a hetven éve bevezetett tanácsrendszert tekinti. Az állam mindenhatósága a szocializmus idején sem hagyott teret a helyi önkormányzatiságnak.
Az önkormányzatiság tartalma (...) 1990 óta lényegesen megváltozott, s különösen 2010 óta szűkült radikálisan az önkormányzatok hatásköre. Állami gyámolítás alá vonták őket, számos ön
kormányzat hivatala megszűnt, és összevonták másokkal, az ügyintézések a körjegyzőségekre és a járási hivatalokba, kormányhivatalokba kerültek. Mindezt indokolhatná az, hogy valóban számos anomáliát okoztak a teljesen autonóm módon, megfelelő törvényességi felügyelet nélkül működő önkormányzatok, aminek 2006 után a nyakló nélkül költekező és eladósodó, Fidesz vezette önkormányzatok látták leginkább a hasznát. Mára azonban az állami beavatkozás odáig fajult, hogy az önkormányzatok sem hatósági, sem szolgáltatási feladataikat nem tudják önállóan elvégezni, a helyi oktatási és egészségügyben alig van szavuk, a pénzügyeik pedig teljes mértékben állami kontroll alatt állnak. Ami az autonómiából maradt, az fontos, de szinte már csak szimbolikus: a saját polgármester és a választott képviselő-testület. Az önkormányzatiság - érdemi funkciók híján - kiüresedett, a fontos döntések nem helyben születnek, az állam kivesz az önkormányzatok kezéből számos döntést, állami szervekhez telepít korábbi önkormányzati jogosítványokat, s ilyen értelemben az önkormányzati rendszer valóban közelít az egykori tanácsrendszerhez.

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról