Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Mit ér a könyvtáros, ha író? - Schmöltz Margit

Mivel bárkiből lehet író, és lesz is, mondhatnánk, hogy semmiféle kapcsolat nincs az íróság és a könyvtárosság között. Ha mégis van, az mindig az adott ember sorsában formálódott ki, vagy valamivel való nem véletlen egybeesés. Könyvtárosként az ember nap mint nap megélheti, hogy mit jelentenek a könyvek az embereknek.
A könyvek közötti életnek kétféle hozadéka lehet egy író pályájára: egyrészt megérzi a fenségességét annak, hogy sorait mások őrzik, másrészt mivel a könyvek, mint tárgyak között él, látja esendőségüket. Megtapasztalja, hogyan öregszenek, esnek szét.

Egy bizonyos ponton a könyvek végtelen sokasága ahhoz az érzéshez is vezethet, hogy végre mi írunk, hiszen annyi, de annyi könyv megíródott már... Mégis írunk, mert a ránk bízott üzenet, a történet utat tör magának, elmesélésre vár.
És megnyugtató, hogy pontosan tudjuk, a könyvtáros kollégák mindig is az irodalom iránti végtelen alázattal végezték a dolgukat, újabb és újabb generációkba simogatják, mondókázzák bele az olvasás szeretetét.

A könyvtárosságot és az írást link (Facebook: link ) azon a ponton a legnehezebb szétválasztani, amikor egy-egy író-olvasó találkozón könyvtárba látogatok. Nem tudok kívülállóként nézni az állományra, a helyet nem csupán olvasóként, íróként szemlélem. Szakmai szemmel nézek szét, figyelem a kollégák munkáját, a kínálatot, a polcelrendezést...

Eddig bármelyik könyvtárban voltam, nem csak a könyveimről link , hanem közös, szakmai kihívásainkról is szó esett. Mindig magamra és a kollégáimra ismerek, bárhová látogatok.
Egyformák vagyunk mi, könyvtárosok: hiszünk az olvasás értékében, és még akkor is nap mint nap teszünk érte, ha úgy érezzük, a világ éppen más felé tart.

Hírforrás: Schmöltz Margit
2023. július 30.  •  Továbbküldöm a hírt
Link e hírhez:
http://www.kithirlevel.hu/index.php?kh=mit_er_a_konyvtaros_ha_iro_-_schmoltz_margit
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról