Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Mit változtathat egy mesekönyv a nemi identitáson?

WMN: Tehát ez az, ami változhat?
Németh Ádám tanácsadó szakpszichológus: Amikor tehát arról beszélünk, hogy egy mesekönyv milyen hatással lehet a gyerekekre, felnőttekre, akkor nagyon fontos látnunk, hogy csupán ez az a szegmens, amelyre bármiféle hatással lehet. Hogy például a mesék segítségével látjuk, mik azok az elképzelhető életek, amelyeket élhetünk, mások élhetnek, és ez oké - a vonzódásomat viszont ez nem fogja tudni megváltoztatni.
WMN: Vannak esetleg kutatások erre vonatkozóan?
N.Á.: Léteznek olyan vizsgálatok - köztük olyan, amelyik 1990 óta tart -, amelyek azt vizsgálják, hogy milyen hatással van az azonos nemű párok gyermekeire a szülők szexuális orientációja. És ezek a kutatások rendszeresen azt találják, hogy semmilyen hatással nincs. Márpedig, ha egy évtizedeken át ennyire intenzív viszony nem befolyásolja a gyerekek irányultságát, akkor hogyan tudná megváltoztatni azt egyetlen mese? Teljesen abszurd ezt feltételezni.
... És nem csak a nyílt sértegetésről van szó, épp ilyen káros a hallgatás, eltitkolás, láthatatlanná tevés. Nemcsak az informatív, amiről beszélek, hanem az is, amiről hallgatok. Ennek igenis van tanító ereje. Állandóan visszatérő mozzanat az LMBTQI+ kliensek beszámolóiban, hogy azt, hogy az ő orientációjukkal valami baj lenne, nem (csak) abból találták ki, mert bántották, bullyingolták őket, hanem az elhallgatásból, abból, hogy ők egyszerűen nem jelentek meg sem a hétköznapokban látott kapcsolatokban, sem filmben, sem könyvekben vagy egyéb helyeken, ahol vonzalomról, szerelemről, vagy épp szexualitásról esett szó.
... Attól, hogy azt látja, hogy az azonos nemű szerelem létező és normális dolog, még nyilván nem fog elkezdeni a saját neméhez vonzódni. Ellenben később, ha esetleg - a mesétől teljesen függetlenül - egy azonos nemű kelti fel az érdeklődését, nem fogja szégyellnivalónak érezni magát vagy az érzelmeit, és másokat sem, ha ilyen emberekkel találkozik.

Kapcsolódó:
- Veszélyt jelentenek a kicsikre a gendermesék link
- Nem veszélyes a gyerekekre a Meseország mindenkié, állítja több száz pszichológus link
- Bagdy Emőke: Kikérem magamnak a szakmaiatlanság vádját! link
- Boldizsár Ildikó: Meseország valóban mindenkié, mi döntjük el, hogy kit/mit engedünk onnan magunkhoz link

Régebbi hírforrás(ok): Gyerekekkel helyén kezelni a homoszexualitást? - Tabusítás helyett megbeszélés, könyvekkel link
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról