Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 

Bejelentkezés

E-mail:
Jelszó:
Elfelejtette a jelszavát?
Regisztrálás >>>
Bejelentkezés után van lehetőség a regisztráció törlésére.


Moly: bibliográfiai leírás helyett fülszöveg -- felszabadított könyvtári funkció

A könyvet szerető embereket szervezte közösségi funkciókkal felvértezett kapcsolati hálózatba Nagy Bence, a több mint egy éve üzemelő Moly.hu fejlesztője. A Moly könyvek értékelését, ajánlását, olvasmányélmények megosztását és kibeszélését lehetővé tevő virtuális találkozóhely, ahol ismerőseink tapasztalatai segítségével dönthetünk arról, mit olvassunk legközelebb. Az immár 46 ezer könyvet tartalmazó adatbázissal rendelkező oldal megpróbált olyan lenni, amilyet a precizitást előnyben részesítő könyvtárosok sosem készítettek volna. Egy könyv felviteléhez ugyanis elég egy szerző és egy könyvcím, nem kellenek kiadói információk, lapszám, vagy a nyomda neve. Nem árt, ha van borítófotó, hiszen arról egyszerű megismerni a könyvet. Vásárlás előtt hasznos, ha bele lehet olvasni a fülszövegbe a felhasználók értékeléseinek áttanulmányozása után. Ezek azonban már az extrák, a lényeg cím, az alapján már meg lehet beszélni, hogy tetszett-e a könyv, és miért igen vagy miért nem.
Nagy Bence ötlete működőképesnek bizonyult. Az indulás óta eltelt egy évben nem csak 46 ezer címet vittek fel a rendszerbe, hanem ezek nagy részét értékelték is a felhasználók. Emellett begépeltek 15 ezer idézetet kedvcsinálónak, és született majdnem 140 ezer hozzászólás is. A mára áruházzal is kibővült oldalnak még van hová nőnie: egy ember fejleszti, tizenöt önkéntes szerkesztő figyeli és fésülgeti a tartalmat, és több mint 9 ezer felhasználó használja arra, hogy könyvekről, vagy könyvek apropóján beszélgessen. A Moly közösség találkozókat szervez, író-olvasó találkozókat szervez. Azt, hogy merre tud még terjeszkedni a Moly, és mit csinálnak az emberek, ha éppen nem olvasnak, jövő heti interjúnkban lehet majd elolvasni.

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról