Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Mossuk kezeinket 1. Használhat-e a könyvtári statisztika a használószám-csökkenés kezelésére? - És miért nem?

Sok éve leadják a könyvtárak a használati adataikat - melyek döntően romló tendenciákat mutatnak. Eközben egyre több a minősített könyvtár. Ha az alábbi, kórházi minőségmutatókat gondolatban könyvtáriakra cseréljük, analógiásan rálelhetünk néhány kontraproduktív könyvtári szociokulturális gyakorlatra is. (MG)

Dr. Hegedűs Zsolt, orvos, Magyar Orvosi Kamara Etikai Bizottságának korábbi vezetője: - Pontosan az a baj Magyarországon, hogy nincs meg a tanuló egészségügy szervezeti struktúrája a magyar egészégügyi rendszerben. A hibáztató egészségügyi kultúránk nagyon szépen működik, a tanuló egészégügyi kultúránk csak nagyon ritkán, illetve szavakban.

Marton Kamilla, oknyomozó, Direkt36: - Ha nincs adat, ha nincs transzparencia, akkor egész egyszerűen nem tud fejlődni ez az ágazat. Az egészségügyben nagyon fontos az, hogy a hibákból tanuljunk. Mert egyszerűen, hogyha maguk az egészségügyi dolgozók sem tudják, hogy valamit rosszul csinálnak, akkor azt folytatni fogják rosszul, és ki tudja, hogy hány embernek az életébe fog kerülni. Hogyha egy kórház nem tudja, hogy az átlaghoz képest kifejezetten rosszul teljesít, akkor honnan fogja tudni, hogy neki javítani kell?

Ferenci Tamás, biostatisztikus: - Ilyen vizsgálatnak általában sem az a célja, és nem is szabad, hogy az legyen a célja, hogy ujjal mutogatok, hogy te elrontottad. Ez nem felelősök kereséséről szól, és nem szabad, hogy arról szóljon. Ez a javítási lehetőségek megtalálásáról és kiaknázásáról kell, hogy szóljon.

Wirth Zsuzsanna, oknyomozó, Direkt36: - Vannak olyan országok, ahol teljesen nyíltan kommunikálnak erről. Például Angliában, ahol szintén óriási problémát jelentenek a kórházi fertőzések. És mégis azt a megközelítést választják... az emberek egészségügybe vetett bizalmának az az alapja, ha tájékoztatnak részletesen arról, hogy mi a helyzet. És ott bizony minden kórház minden fertőzését kiteszik az ablakba. És a kórházaknak magyarázatot kell adniuk arra, ha esetleg valamit elszúrtak, és utána pedig javítaniuk kell a helyzeten. És úgy néz ki, hogy működik, mert több olyan ország van, ahol igenis nagyon szép eredményeket tudtak elérni. Magyarországon sajnos közben pedig azt látjuk, hogy a számok szépen kúsznak fölfelé, évről évre több fertőzést jelentenek a kórházak, és nem sikerül ezt a trendet megfordítani ezekkel a módszerekkel amiket most követünk.

Régebbi hírforrás(ok): Kórházi (vagy könyvtári) teljesítményadatok összehasonlítása - almát az almával link
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról