Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Műholdképeket tettek közzé -- hol lehet még sötétadat-gyűjtemény?

Rengeteg, sosem látott fénykép került elő a műholdfelvételek őskorából, a hatvanas évekből. A most megmentett adatok tudományos kutatási célokra is felhasználhatók. Annak idején több milliárd dollárt áldoztak a fotók elkészítésére, ehhez képest évtizedeken át egy raktárban rohadtak. Az amerikai Nemzeti Hó és Jég Adatközpont online elérhetővé és kereshetővé tette a több százezer képet, méghozzá szabványosított formátumban, ahogy azt Gallaher eredetileg tervezte. A képeket egyelőre nem használták fel a tengerijég-kutatásokhoz vagy a hosszú távú előrejelzésekhez, de minden további nélkül alkalmasak rá.
Valószínűleg nem ez volt az utolsó sötétadat-gyűjtemény (dark data), amit találtak; ez a gyűjtőneve a potenciálisan értékes, de csak elzárva, ismeretlen formátumban létező adatoknak. Ezek között vannak olyanok, amiket még soha nem látott senki.
A képek elkészítése mai árfolyamon több milliárd dollárjába kerülhetett az amerikai adófizetőknek. Azért, hogy évtizedeken át egy raktárban rohadjanak. Gallaher épp ezt szeretné elkerülni; szerinte néhány százezer dollárból megoldható lenne, hogy a régi kutatási anyagokat is nyilvánossá tegyék.

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról