Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Műkincsek a jövőnek

A Norvég Nemzeti Múzeum befejezte a mintegy 400 ezer műtárgyának a digitalizálását, hogy azok mindenképp fennmaradjanak a jövő generációinak. A digitális másolatokat, az ugyanazokat a tárgyakat megörökítő analóg filmekkel együtt - utóbbiakra azért van szükség, mert a megtekintésükhöz elég a fény, nem merülnek fel kompatibilitási problémák - egy művelés alól kivont régi szénbányában tárolják az Oslo ellenőrzése alatt álló Spitzbergákon. A modern technológiával felújított tárnákban az alacsony oxigéntartalmú, száraz és hideg levegőben a tudósok szerint akár ezer évig is sértetlenül megmaradhatnak a másolatok. A 2017-ben kezdődött projekthez több külföldi múzeum is csatlakozott, így például Mexikó, Brazília és India nemzeti múzeuma vagy a vatikáni könyvtár. Az Arctic World Archive névre keresztelt művészeti archívum nem messze van onnan, ahol globális magbunkert (Global Seed Vault) hoztak létre a Földön található kultúrnövények vetőmagjainak megőrzésére - hasonló szándékkal és technológiával.
Források: link , link

Hírforrás: HVG Pártolói Hírlevél
2020. december 03.  •  Továbbküldöm a hírt
Link e hírhez:
http://www.kithirlevel.hu/index.php?kh=mukincsek_a_jovonek
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról