Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Multimédia-eszközöket kölcsönöznek hallgatóknak

A Tennessee Egyetem Chattanooga Könyvtárában link létrehoztak egy 24 munkaállomásból álló részleget (neve: stúdió), amelyben a hallgatók kamerákat és egyéb eszközöket kölcsönözhetnek multimédiás feladataik elkészítéséhez, emellett 3D nyomtatók állnak rendelkezésükre, kép- és hangfelvételeket tudnak készíteni. Igen fontosnak vélik itt a könyvtárosok és az önkéntesként dolgozó diákok szakértelmét is, akik a stúdiót működtetik.
A tájékoztató szolgáltatást vizsgálva megállapították, hogy felmerülnek gyakran ismétlődő kérdések és problémák. Ezeket úgy próbálták meg kezelni, hogy korszerűsítették a könyvtárhasználati útmutatókat. Egylapos, maximum kétoldalnyi terjedelmű kalauzokat szerkesztettek. Az útmutatóknak négy típusát hozták létre:
1. bevezető jellegű útmutatókat a legalapvetőbb, átfogó tudnivalókról és tennivalókról (letöltés, exportálás, kilépés mentéssel);
2. készségeket megcélzó útmutatókat, amelyek egy jól körülhatárolt, szűkebb témára összpontosítanak, és ahhoz adnak lépésenkénti segítséget (ezek voltaképpen a kérdéskörben szokásos jó gyakorlatot foglalják össze);
3. egy-egy témára vonatkozó átfogó útmutatókat (például, hogyan töltsünk fel egy videót a YouTube-ra; ezek igen részletesek és különösen akkor hasznosak, amikor többen kapják meg egyszerre ugyanazt a feladatot);
4. tanórákra szánt útmutatókat, amelyek a feladatok megoldásához szükséges eszközöket és készségeket foglalják össze, és rugalmas, az igényekhez igazítható összeállítások.
Az útmutatók a használóképzés szerves részei lettek, jól használhatók a távoktatásban is. A tájékoztató szakembereknek több idejük marad az összetettebb problémákkal jelentkező használók kérdéseinek megválaszolására. Az útmutatók szabadon hozzáférhetőek a tájékoztató pultnál, ki-ki akkor veheti őket magához, amikor szüksége van rájuk. Nagyobb csoportok érkezésekor több példányban nyomtatják ki őket. (A médiaműveltség közvetítése újfajta útmutatókkal; ref.: Hegyközi I.)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról